Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raqqa este aproape eliberat TOTAL. Statul Islamic a pierdut un cartier important

raqqa

Forţele antijihadiste au alungat gruparea Stat Islamic (SI) din încă un cartier al oraşului Raqqa, principalul fief al acesteia în Siria, a comunicat marţi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), transmite AFP, potrivit agerpres.

Potrivit directorului OSDO, Rami Abdel Rahmane, Forţele democratice siriene (FDS), alianţa arabo-kurdă sprjinită de SUA, a 'capturat luni seară Nazlet Shehada', un mare cartier din sudul oraşului Raqqa.

Mega-ESCROCHERIE online gândită de chinezi. Prejudiciul se ridică la aproape 400 de milioane de euro

De asemenea, 'FDS încearcă să preia ultimul careu din cartierul adiacent Hisham ben Abdel Malek', a adăugat directorul OSDO, precizând că 'luptele se concentrează la câteva sute de metri de principalul cartier general al SI în oraş'.

FDS, sprijinite de loviturile ariene ale coaliţiei internaţionale conduse de SUA, au pătruns în Raqqa pe data de 6 iunie, după o ofensivă de opt luni, şi controlează în prezent peste 50% din oraş.

Nouri Mahmoud, purtător de cuvânt al Unităţilor de protecţie ale poporului kurd (YPG), principala componentă a FDS, a confirmat înaintarea forţelor antijihadiste în partea de sud a oraşului.

La rândul său, Brett McGurk, emisarul american pe lângă coaliţia internaţională, a salutat pe Twitter 'importantul avans la Raqqa din ultimele 24 de ore, cu importante teritorii capturate de FDS şi sute de civili eliberaţi'. Forţele antijihadiste se află acum la porţile cartierului al-Thakana, din centrul oraşului, şi unul din cele mai populate, a indicat McGurk.

Citeşte şi: Comandantul armatei SUA din Europa ridică tonul: 'În ultimii 400 de ani, Rusia nu a respectat niciun acord de bună voie'

Forţele antijihadiste se confruntă cu o rezistenţă feroce după intrarea lor în oraş, de unde mii de civili s-au refugiat din cauza luptelor.

Potrivit lui Mahmoud, SI 'utilizează mine, maşini-capcană, drone, tuneluri şi kamikaze pentru a-şi menţine prezenţa la Raqqa'.

ONU estimează că între 20.000 şi 50.000 de civili se află încă în Raqq.

REACH, o reţea de ONG-uri umanitare care acţionează în zona Raqqa, a avertizat luni că accesul la hrană în oraş a atins un 'punct critic', locuitorii putând conta doar pe rezervele proprii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.