Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răstignirea elevilor și profesorilor de Înălțarea Sfintei Cruci - OPINIE

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam școală elevi mâini

Cine își mai aduce aminte emoția primei zi de școală? Cu toții am fost elevi. Unii dintre noi am ajuns părinți, alții bunici. Nimic nu se compară cu emoțiile din prima zi de școală, indiferent de etapele vieții.

Însă, aproape de fiecare data prima zi de școală parcă vine prea devreme. Nici în acest an nu a fost diferit. Mai ales pentru guvernanți. Debutul anului școlar i-a luat prin surprindere. Atât de surprinși au fost încât, deși există o lege din luna mai, autoritățile centrale nu au distribuit măștile pentru persoanele defavorizate, între care se află și sute de mii de elevi. Atât de tiptil s-a inserat data de 14 septembrie în viața politicienilor care ne conduc încât nici tabletele promise nu au reușit să le cumpere. Nici măcar una din cele 250.000!

În comparație cu alte state europene, în România anul școlar se deschide cu masca pe față. Pentru toată lumea, elevi sau dascăli. Că tot clamăm că vrem o țară ca afară, acolo profesorii și elevii nu poartă măști. Nu în toate țările, ci doar în câteva. Măști se poartă, dar în China comunistă. România are aproape 200 de tipuri de măști declarate neconforme. Adică, nu sunt eficiente nici pentru a ne apăra de virus, nici pentru sănătatea celor care o poartă. Însă, noi vom ne vom lupta cu virusul cu aceste măști pe față.

Pe lângă emoțiile generate de prima zi de școală, elevii, părinții, bunicii și dascălii au și teama produsă de noul coronavirus. Nimeni nu s-a întrebat cum poate fi ea învinsă, cum să le inspire elevilor încrederea că nu se vor infecta sau că nu vor duce virusul acasă, ca să își îmbolnăvească părinții și bunicii.

Statul și-a părăsit copiii, puțini câți au mai rămas. Părinții au mai multe semne de întrebare decât certitudini, iar bunicii par resemnați, pe altarul covidului. Parcă prea multe premiere, toate nedorite. Guvernul a lăsat întreaga responsabilitate în spinarea cetățeanului. Fie că este elev, fie că este profesor, părinte sau bunic. Într-o țară în care cetățeanul ar trebui apărat, guvernanții au ieșit la atac: îi amenință că vor fi singurii vinovați, ei și elevii lor, dacă va crește numărul de infectări. Așa cum atrăgeam atenția încă de pe 10 august, numărul de infectări va crește cu siguranță, iar asta se va vedea la două săptămâni începând de azi, adică în preajma zilei de 1 octombrie. Toate pentru că Guvernului nu i-a păsat de sănătatea propriului popor și nu a livrat nici măști, nici produse de dezinfectare.

Anul școlar debutează cu 106 cadre didactice infectate cu COVID-19 și internate, 293 sunt în carantină, iar 91 sunt în concediu. De teama coronavirusului, 147 de cadre didactice s-au pensionat de urgență, pentru a nu-și risca viața. Mulți elevi nu au manuale, pentru că Guvernul nu a demarat licitația. A fost luat pe nepregătite, nu-i așa? Situația este dramatică la clasa a VIII-a, unde nici măcar manualele de Limba Română nu există. Mai trebuie să menționez că este probă la Evaluarea Națională?

În plus, între premierele nedorite de cei mai mulți dintre credincioși, se enumeră și cea a interzicerii accesului preoților la așteptata și necesara slujbă care se face, în ultimii 30 de ani, la debutul școlii. S-a revenit la interdicțiile din perioada comunistă, când școala și religia erau pe poziții antagonice. Culmea, totul în ziua în care ortodoxia sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci,  cea mai veche și cea mai importantă dintre sărbătorile creștine închinate cinstirii Crucii Mântuitorului Iisus Hristos.

“Mântuiește, Doamne, poporul Tău, și binecuvintează moștenirea Ta. Biruință binecredincioșilor creștini asupra celor potrivnici dăruiește, și cu Crucea Ta păzește pe poporul Tău.“, este troparul care a răsunat din glasurile preoților în această zi sfântă, la slujba din sfintele biserici.

România educată, România normală, despre care auzim în ultimii 6 ani și la care se lucrează în tot acest timp, va răstigni pe altarul ei elevi, părinți, profesori și bunici. Merită?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.