Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răsturnare de situație - Experimentul egiptean a eșuat: Cel mai mare importator de grâu românesc, obligat să accepte din nou oferte din UE și Rusia

Agrointel
pret grau

Programată pentru data de 19 iulie, licitația GASC (compania egipteană de achiziții de alimente de stat), la care nu a fost permis accesul grâului din Rusia și Uniunea Europeană, nu a avut loc. Acum GASC așteaptă propuneri de la toți furnizorii, în primul rând de la cei tradiționali, relatează experții de pe piața cerealelor.

  • Cea mai mare cantitate de grâu românesc a fost exportată, în ultimii ani, în Egipt, dar și în alte țări precum Siria, Iordania, Liban, Iran, Turcia sau Vietnam.

Potrivit informațiilor privind licitațiile, marți a fost prezentat în principal grâu american. Ofertele de grâu rusesc și francez au fost respinse. Livrările de cereale în baza C&F au fost planificate în perioada 16-30 septembrie, 1-15 octombrie, 16-31 octombrie, 1-15 noiembrie. Gama de prețuri a variat între 443 și 485 de dolari pe tonă.

"Experimentul cu furnizorii alternativi GASC a eșuat. În absența concurenței pe piață, oferta de cereale americane a depășit serios nivelul actual al prețurilor în regiunea MENA, care s-a dezvoltat în competiția acerbă dintre furnizorii de la Marea Neagră și cei europeni", a declarat Eduard Zernin, președintele consiliului de administrație al Uniunii exportatorilor de cereale, pentru agenția Interfax.

Potrivit acestuia, "Egiptul este obligat să meargă la a doua rundă de colectare a propunerilor, acum cu participarea jucătorilor tradiționali". "Sunt sigur că joi vom vedea mai multe prețuri de piață", a spus el.

Andrei Sizov, șeful SovEcon, a declarat pentru Interfax că propunerile SUA sunt complet necompetitive. "Având în vedere natura exotică a destinației și cerințele speciale ale GASC, furnizorii americani au cerut o primă uriașă, ceea ce face ca probabilitatea unei achiziții să fie scăzută", a spus el.

"Probabil, incapacitatea egiptenilor de a cumpăra acum cereale în altă parte decât UE și Rusia va susține prețurile de export în aceste regiuni", a spus Sizov.

Prețurile la licitația anulată în absența principalilor furnizori de cereale s-au dovedit a fi crescute în mod artificial, spun experții companiei ProZerno. "La urma urmei, conform logicii, cumpărătorul trebuie să ia mai ieftin. Iar prin reducerea nivelului de concurență la licitații, evident că se vor obține prețuri ridicate", scriu ei pe canalul de Telegram al companiei.

Potrivit rezultatelor anului agricol trecut (iulie 2021 - iunie 2022), Egiptul închide topul primilor 3 cumpărători de grâu rusesc cu un volum de 4,9 milioane de tone (potrivit ProZerno).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.