Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Răsturnare de situație în cazul 'bisericii de pe trotuar': Demolarea a fost suspendată de instanță, anunță Arhiepiscopia Tomisului

Foto adevarul.ro
biserica constanta demolata

Instanța a suspendat provizoriu demolarea bisericuței „Izvorul Tămăduirii" de la Macul Roșu, susține Arhiepiscopia Tomisului.

Arhiepiscopia Tomisului a depus la Judecătoria Constanța o cerere de suspendare provizorie a executării silite în cazul bisericuței „Izvorul Tămăduirii" din zona Macul Roșu.

Totodată, Arhiepiscopia a depus și o cerere de contestație la executare, tot la Judecătoria Constanța, folosind o altă cale de atac, pentru aceeași bisericuță.

Vineri, Judecătoria Constanța a răspuns cererii de suspendare provizorie formulate de către Arhiepiscopia Tomisului și a decis admiterea acestei cereri precum și suspendarea provizorie a executării silite, conform soluției publicate pe portalul instanțelor:

„Admite cererea de suspendare provizorie. Dispune suspendarea provizorie a executării silite în dosarul de executare silită nr. 234/2022 al B.E.J. Beciu Stelian, până la soluționarea cererii de suspendare a executării silite formulate în cadrul dosarului nr. 18398/212/2023 al Judecătoriei Constanţa. Dispune, din oficiu, comunicarea prezentei încheieri, de îndată, către B.E.J. Beciu Stelian. Fără cale de atac. Pronunţată astăzi, 14.07.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei", transmite presei Arhiepiscopia Tomisului.

Mai multe amânări au fost în dosar în ce ce privește soarta Bisericii Izvorul Tămăduirii, din zona Macul Roșu, orașul Constanța, denumită ”Biserica de pe trotuar”, ridicată pe vremea fostului primar Radu Mazăre.

Biserica de pe trotuar

La 13 decembrie 2021, magistraţii Tribunalului Constanţa au decis că biserica „Izvorul Tămăduirii”, construită la marginea trotuarului de pe Bulevardul Tomis din municipiul Constanţa, trebuie demolată în termen de 90 de zile.

Termenul de trei luni nu a fost aplicat deoarece, explicau reprezentanţii Primăriei, Arhiepiscopia Tomisului a cerut mai multe păsuiri pentru a pune în aplicare sentinţa. A fost Postul Mare, apoi au venit Paştile anului 2022, apoi Rusaliile, dar decizia instanţei tot nu s-a executat. În cele din urmă, Arhiepiscopia a solicitat instanței să anuleze executarea silită, obținând întreruperea executării până la o sentință definitivă.

În tot acest timp, între primarul Vergil Chițac și arhiepiscopul Teodosie s-a dus o luptă a scrisorilor deschise și mesajelor, ajungându-se la blesteme și amenințări din partea episcopului.

„După o hotărâre judecătorească fără discernământ cum să hotărască o instanţă să dărâme o biserică? Ce e biserica? E locaşul lui Dumnezeu. Nu te temi de cuvântul lui Dumnezeu, care zice: de va strica cineva lucrul lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe acel şi s-a dovedit că aşa este. Toţi care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice”, a declarat ÎPS Teodosie în cursul anului trecut.

Mai mult, ierarhul Tomisului a lansat un val de acuzaţii la adresa primarului Vergil Chiţac şi a city managerului Constanţei, Felicia Ovanesian. „Să biruim pe Satana, să fugă Satana de la noi, de la toţi, şi de la domnul primar şi de la doamna city manager şi de la toţi consilierii care au hotărât anapoda“.

Constănțenii consideră că acea construcţie nu se poate numi biserică, în adevăratul sens al cuvântului, deoarece ar avea mai mult aspectul unui „garaj” sau „container”, fără a putea fi încadrată într-un stil arhitectonic ce caracterizează locaşurile de cult din România.

Chiar şi Patriarhia Română a recunoscut că „orice edificiu sacru, cu atât mai mult o biserică, nu se înalţă şi amenajează decât într-un spaţiu riguros adecvat, adică potrivit şi demn de o asemenea nobilă alegere”. BOR consideră că există raţiuni practice, canonice, arhitectonice, estetice şi liturgice foarte limpezi care stau la baza construirii unei biserici. Primele dintre acestea sunt legalitatea şi necesitatea obiectivă a construirii ei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.