Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Începe din nou războiul în Etiopia: lupte grele semnalate în jurul orașului Kobo

Twitter
Etiopia

Luptele dintre forțele din regiunea rebelă Tigray din nordul Etiopiei și forțele guvernamentale centrale au izbucnit în jurul orașului Kobo, au declarat miercuri locuitorii și ambele părți, punând capăt unei încetări a focului care dura de luni de zile, relatează Reuters.

Luptele reprezintă o lovitură majoră dată speranțelor privind negocierile de pace între guvernul premierului Abiy Ahmed și Frontul de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF), partidul care controlează Tigray.

Ambele părți s-au acuzat reciproc pentru izbucnirea luptelor. "Astăzi la ora 5 dimineața (TPLF) a atacat pe frontul de est; din direcția Bisober, Zobel și Tekulshe. Prin realizarea unei astfel de măsuri, a încălcat efectiv încetarea focului", a declarat serviciul de comunicare al guvernului într-un comunicat.

Comandamentul militar al forțelor Tigrai a acuzat guvernul de încălcarea încetării focului, afirmând într-o declarație că, în opinia sa, atacul din sud a fost o diversiune și că forțele lor se așteptau la un atac major dinspre vest. Trei locuitori au declarat că au auzit arme grele încă de la primele ore ale dimineții. Aceștia au mai spus că au existat mișcări ale soldaților etiopieni, ale forțelor speciale Amhara și ale miliției voluntare Fano în ultimele două zile. Aceștia au spus că nu știu cine a început luptele. Reuters nu a putut obține imediat informații despre mișcările forțelor Tigray. Conexiunile telefonice în interiorul Tigray au fost întrerupte de mai bine de un an.

Purtătorul de cuvânt al guvernului etiopian, Legesse Tulu, purtătorul de cuvânt al armatei, colonelul Getnet Adane, purtătorul de cuvânt al regiunii Amhara, Gizachew Muluneh, și purtătorul de cuvânt al prim-ministrului, Billene Seyoum, nu au răspuns la solicitările din partea Reuters.

Luptele din a doua cea mai populată națiune africană au strămutat milioane de oameni, au împins părți din Tigray în foamete și au ucis mii de civili.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat pe Twitter: „Statele Unite rămân pe deplin angajate față de unitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a Etiopiei și urmăresc pacea și stabilitatea în Etiopia. Suntem pregătiți să lucrăm cu toți etiopienii pentru a parcurge întreaga gamă de provocări cu care se confruntă țara."

Istoric

Războiul a izbucnit în Tigray în noiembrie 2020 și s-a extins în regiunile învecinate Afar și Amhara în urmă cu un an. În noiembrie anul trecut, forțele din Tigray au mărșăluit spre Addis Abeba, dar au fost respinse de o ofensivă guvernamentală în noiembrie.

În martie a fost anunțată o încetare a focului, după ce ambele părți au luptat până la un impas sângeros, iar guvernul a declarat un armistițiu umanitar, permițând intrarea în regiune a ajutoarelor alimentare atât de necesare.

În iunie, guvernul premierului Abiy Ahmed a format un comitet pentru a negocia cu TPLF, iar la începutul acestei luni guvernul a declarat că dorește să poarte discuții "fără condiții prealabile". Guvernul din Tigray a cerut restabilirea serviciilor pentru civili înainte de începerea discuțiilor.

Tigray a rămas fără servicii bancare și de comunicații de când armata s-a retras la sfârșitul lunii iunie. Importurile de combustibil sunt restricționate, ceea ce limitează distribuirea ajutoarelor.

Programul Alimentar Mondial (PAM) a declarat într-un raport de săptămâna trecută că, de la 1 aprilie, doar 20% din combustibilul necesar pentru distribuirea ajutoarelor umanitare a intrat în Tigray.

Aproape 90% din populația din regiune are nevoie de ajutor, a declarat Organizația Națiunilor Unite, avertizând că ratele de malnutriție au "explodat" și că se așteaptă ca situația să se înrăutățească până la recolta din octombrie.

Există, de asemenea, lipsuri ale unor echipamente medicale și ale multor medicamente pentru tratarea unor boli comune precum leishmanioza viscerală, spun medicii de la Spitalul de Referință Ayder, cel mai mare spital din Tigray.

Ministrul sănătății, Lia Tadesse, a declarat că există un deficit de medicamente folosite pentru tratarea leishmaniozei viscerale la nivel național, dar că stocurile disponibile "sunt în curs de procesare pentru a fi trimise în Tigray".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.