Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Razboi si pace in USL

010
Intrebarea frecventa a ultimelor luni a fost : cand se rupe USL ?
Aceasta a venit pe fondul disensiunilor dintre cei doi lideri, cauzate de comportamentul uneori greu de inteles al lui Crin Antonescu. Explicatia cea mai simpla a “derapajelor” liberale a fost in legatura cu sansele lui Antonescu la prezidentiale.
S-a presupus ca presedintele liberal, simtindu-se amenintat de un posibil candidat al PSD, a inceput sa caute sprijin in zona celor pe care-i considera pana nu demult adversari (partidele de dreapta si Traian Basescu).
Putina lume a dat atentie sau a gasit o legatura de cauzalitate si cu evolutia PNL-ului.
Partidul National Liberal n-a reusit sa acumuleze puncte de pe urma guvernarii, procentele sale scazand destul de mult in ultimul timp. In plus, nici la nivel parlamentar lucrurile nu stau prea bine.
In prezent, in functie de sondaj, PNL variaza intre pesimistul scor de 14% si optimistul 19-20%.
Antonescu avea de ales intre a-si conserva doar pozitia de prezidentiabil (lucru usor de obtinut printr-un comportament lipsit de ostilitate fata de partenerii din USL), sau de a creste si partidul.
Dupa toate probabilitatile a ales varianta a 2-a, iar pe masura ce alegerile europarlamentare se apropie, actiunile liberalilor in acest sens se intensifica, desi perioada este prea scurta pentru a inregistra salturi semnificative ale formatiunii conduse de catre Crin Antonescu.
Aparenta (sau nu) apropiere de Basescu se datoreaza si faptului ca singurii alegatori pe care poate sa-i (re)atraga sunt dinspre PD-L si restul formatiunilor de opozitie, nu dinspre PSD.
Pe de alta parte si partidele "de dreapta", in pofida mesajelor publice, au interesul sa-l incurajeze pe Antonescu.
Cei din opozitie sunt constienti ca n-au nicio sansa, indiferent de multiplii candidati lansati, sa tina piept unui candidat puternic al USL.
Au insa o sansa, sustinand un candidat al PNL, sa aiba un presedinte macar favorabil, ca recompensa pentru sprijinul din turul doi.
Pana una-alta, liberalii par a avea o agenda proprie atat in guvern, cat mai ales in Parlament.
In aceste conditii, alegerile euroarlamentare ar putea fi urmate de o rupere a USL.
P.S. Basescu se arata ingrijorat de soarta Uniunii. Probabil e sincer. Cu un PNL in opozitie si cu un Crin Antonescu in plin avant oratoric, mult sperata crestere in sondaje a PMP devine o iluzie.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.