Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război total între Guvern și sindicate. Bani grei în joc și victime colaterale

dcnews.ro
legea salarizarii

Peste un milion de bugetari așteaptă rectificarea bugetară  cu care trebuie  să vină noul Guvern Tudose pentru a primi voucherele de vacanță amânate de atâta vreme. Asta în condițiile în care angajaţii de la privat le-au primit  și le folosesc deja în această vară. Puțini însă știu că intenția  statului de a  acorda  aceste drepturi  sub formă de bani de la anul,  este  doar  un efect al luptei guvernanților cu sindicatele, în goana după bani, chiar dacă asta va înregistra și victime colaterale.

Klaus Iohannis: Le recomand PSD-iștilor, cu foarte multă căldură, să meargă acasă

Încă de acum  aproape două luni, ministrul Muncii, Lia  Olguța Vasilescu  anunța  că plănuiește ca, de la anul, angajaţii să primească bani în loc de vouchere. Legal, cei care lucrează în sistemul bugetar ar fi trebuit să primească vouchere de vacanţă de la 1 iulie. Dar numai dacă instituţiile la care lucrează aveau prevăzută suma aferentă în buget.  Doar că mai nici o instituție de stat nu a făcut acest efort, iar acum speranțele sunt legate de modul în care Guvernul va face rectificarea bugetară în luna august.

''Anul acesta, voucherele de vacanță se acordă după momentul rectificării bugetare, care va avea loc la sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august. După această rectificare bugetară toate instituțiile publice centrale și companiile de stat vor acorda aceste vouchere de vacanță, în funcție de cum vor cădea de comun acord cu sindicatele, dacă au așa ceva sau reprezentanții salariaților. Ulterior, începând cu data de 1 decembrie 2018, modalitatea de acordare a voucherelor de vacanță va fi stabilită printr-o Hotărâre de Guvern.. La momentul actual, nicio instituție nu și-a bugetat acest vouchere. În momentul în care se va face rectificarea bugetară, toată lumea — instituțiile publice centrale, locale și companiile de stat — va trebui să prevadă în bugetul propriu și abia atunci se pot da aceste vouchere de vacanță'', a afirmat Dobre. a  explicat , la rândul său, ministrul Turismului, Mircea Dobre.

Deocamdată, cuantumul voucherului de vacanță va fi de 1.450 de lei și va fi împărțit în valori nominale în multiplu de 10 lei până la 100 lei.  Voucherele de vacanţă pot fi utilizate doar la hotelurile şi pensiunile din ţară. Ori, în viziunea reprezentanților actualei Puteri, această  prevedere a creat  o serie de  facilități și beneficii de care  sindicatele care reprezintă personalul bugetar pe  diverse ramuri nu au ezitat să profite.

Oficialii din Harghita și Covasna i-au cântat imnul secuiesc lui Klaus Iohannis, la Miercurea Ciuc/VIDEO

" Voucherele de vacanță sunt  tipărite de edituri  controlate de sindicate, care fac  un profit  substanțial  din comisionul adăugat. Mai mult, sindicatele își  trimit membrii care  primesc aceste vouchere să meargă cu familia la hoteluri și pensiuni controlate  tot de ei,  o altă  sursă semnificativă de bani pentru  conducerile acestor  sindicate. Bani care ajung apoi  doar în mică  măsură la  bugetul de stat sub formă de taxe și alte  contribuții. De ce credeți că liderii federațiilor și confederațiilor se opun ideii de alocare de bani în loc de vouchere? Ei sunt primii afectați pentru că rămân fără profitul făcut până acum", ne-au explicat surse  guvernamentale.

Numai că nu doar sindicatele ar plăti prețul războiului cu statul.  Dacă de la  anul, locul voucherelor de vacanță va  fi luat de sume de bani acordate direct angajatului măsura va afecta direct turismul românesc, pentru că mulţi români vor prefera să folosească banii în alte scopuri şi nu pentru a-i cheltui în concediu, susțin surse de la nivelul ministerului de resort.

Klaus Iohannis bate cu pumnul în masă în secuime: NU autonomie pe criterii etnice/VIDEO

La 1,2 milioane persoane angajate numai în sistemul bugetar care primesc aceste drepturi, pe hârtie, piața voucherelor de vacanță oferă turismului intern încasări suplimentare de aproximativ 400 de  milioane de euro, o adevărată bulă de oxigen. Eliminarea acestor vouchere pentru bugetari și înlocuirea lor cu prime în bani, nu mai oferă certitudinea cheltuirii lor  în vacanța de vară sau de iarnă, în  funcție de perioada  în care vor fi acordate. Iar asta poate  însemna unități de turism  închise pe viitor, într-un domeniu  care contribuie cu aproximativ 1,5% din Produsul Intern Brut (PIB) la bugetul de stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.