Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul acuzațiilor: Spionii ruși susțin că Polonia vrea să anexeze vestul Ucrainei. Pentru început, doar religios

AP
Polonia

Biserica Catolică din Polonia discută problema absorbției Arhidiecezei Lviv a Bisericii Romano-Catolice din Ucraina, susține biroul de presă al Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse.

„După cum s-a aflat, Conferința Episcopilor Polonezi - organismul central de conducere al Bisericii Catolice din Polonia - discută serios problema absorbției Arhidiecezei Lviv a Bisericii Romano-Catolice din Ucraina", a precizat Serviciul de Informații Externe, citat de agenția rusă Tass.

Serviciul secret a explicat că, în termeni practici, pentru aceasta se propune "editarea" prevederilor concordatului încheiat între Varșovia și Vatican în 1993 și ratificat de Sejm în 1998. În special, se intenționează să se introducă amendamente la articolul al șaselea din acest tratat, menite să ridice interdicția privind activitățile catolicilor polonezi în afara Poloniei. „Arhiepiscopul de Lvov, la rândul său, este programat să primească un loc în Conferința Episcopilor Polonezi”, a adăugat Serviciul de Informații Externe.

Potrivit directorului Serviciului de Informații Externe, Serghei Narîșkin, „conform informațiilor primite, autoritățile poloneze pun în aplicare în mod constant planuri de apropriere a regiunilor vestice ale Ucrainei”. „Pașii polonezi se aud tot mai clar nu numai pe coridoarele instituțiilor de stat ucrainene, ci și sub bolțile bisericilor”, a spus el.

Potrivit informațiilor primite, a adăugat Serviciul de Informații Externe, punctul fundamental pentru autoritățile și clerul polonez este de a „stinge” din concordat orice aluzie la recunoașterea de către Polonia a frontierelor estice stabilite după cel de-al Doilea Război Mondial. Aceste „granițe definite în mod incorect”, după cum s-a remarcat la Varșovia, nu pot servi drept obstacol în calea revenirii „pământurilor istorice poloneze” în sânul bisericii-mamă.

„Conferința Episcopilor Polonezi speră că Curia Romană va sprijini o astfel de variantă de "integrare" bisericească, și de fapt - anexare bisericească. Rămâne de sperat că forțele sănătoase din Vatican nu vor dori să participe la această ilegalitate”, a conchis Serviciul de Informații Externe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.