Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul care ar distruge economia mondială: Orice atac militar al Chinei asupra Taiwanului ar avea urmări mai grave decât războiul din Ucraina

The Wall Street Journal
ucraina rusia china taiwan

Orice atac militar chinezesc asupra Taiwanului ar avea un impact mai mare asupra fluxurilor comerciale globale decât războiul din Ucraina, a declarat marți negociatorul comercial de top al Taipeiului, potrivit Reuters, afirmând că ar duce la o penurie de cipuri semiconductoare.

Invazia Rusiei în Ucraina în februarie a declanșat creșteri ale prețurilor la mărfuri și interdicții la exportul de alimente, ceea ce a dus la temeri de foamete în țările mai sărace. John Deng a declarat că, dacă China ar ataca Taiwanul, potențialele perturbări ar putea fi mai grave, citând dependența lumii de Taiwan pentru cipurile folosite în vehiculele electrice și telefoanele mobile.

"Perturbarea lanțurilor internaționale de aprovizionare; perturbarea ordinii economice internaționale ar fi mult, mult (mai) semnificativă decât aceasta", a declarat el pentru Reuters într-un interviu acordat în marja unei importante reuniuni ministeriale a Organizației Mondiale a Comerțului, la Geneva.

"Ar exista un deficit de aprovizionare la nivel mondial".

Guvernul de la Taipei nu a raportat niciun semn de atac iminent din partea Chinei, dar Taiwanul și-a ridicat nivelul de alertă de la începutul războiului din Ucraina, fiind precaut cu privire la intențiile Beijingului.

Guvernul chinez afirmă că dorește "reunificarea pașnică", dar își rezervă "alte opțiuni" pentru Taiwan, pe care îl consideră o provincie chineză, un punct de vedere pe care guvernul ales în mod democratic din Taipei îl contestă cu tărie.

Taiwanul domină piața mondială de producție a celor mai avansate cipuri, iar exporturile sale au fost în valoare de 118 miliarde de dolari anul trecut, potrivit datelor sale.

Deng a declarat că speră să scadă ponderea de 40% din exporturile sale care merg către China.

Invazia rusă este prima dată în istoria de 27 de ani a organismului de supraveghere a comerțului mondial când un membru al OMC a invadat un alt membru. Organismul speră să ajungă la un pachet de înțelegeri, inclusiv în ceea ce privește securitatea alimentară, pentru a ușura aprovizionarea, dar tensiunile generate de război ar putea îngreuna acest lucru, spun sursele comerciale.

Taiwan, care s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, a participat duminică la ovaționarea în picioare a delegatului Ucrainei la OMC.

OMC este una dintre puținele organizații multilaterale în care China și Taiwanul lucrează cot la cot, deoarece Beijingul îi blochează participarea în altele.

Deng din Taiwan a declarat că insula, numită "Taipeiul chinezesc" în cadrul OMC, a fost încurajată de negocierile din cadrul OMC de până acum din această săptămână. De asemenea, Taiwanul încearcă să soluționeze o dispută de trei ani pe care a ridicat-o împotriva Indiei privind tarifele pentru tehnologie înainte de o decizie oficială a OMC.

"Lucrăm cu ei", a declarat Deng.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.