Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RĂZBOIUL discursurilor în Parlament, la 'Ora premierului' - Gabriel Andronache: 'PSD lua 2 lei la un leu în plus la pensii și salarii'

http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.mp?idm=8&cam=2&leg=2016
gabriel andronache

Premierul Florin Cîţu a venit, luni în plenul Camerei Deputaţilor, la "Ora prim-ministrului", chemat de PSD pe tema 'Bugetul tăierilor: moartea economică a României'. Liderul deputaților liberali, Gabriel Andronache, a vorbit, din partea PNL și a lansat un atac la PSD.

"Tema supusă astăzi dezbaterii, la solicitarea Grupului parlamentar al PSD, ar fi fost acceptabilă dacă ar fi venit din partea unui partid care nu ar fi guvernat România mai bine de două decenii și care nu ar fi contribuit prin măsurile pro-ciclice la dezechilibrele economice majore pe care le înregistrează țara noastră. Din păcate, solicitarea vine de la PSD, iar în această situație devine aplicabil ceea ce spunea, în trecut, Mihai Eminescu: ”alte măști, aceeași piesă/alte guri, aceeași gamă/amăgit atât de-adese/nu spera și nu ai teamă.” (citat din Glosă).

Personal, susțin dezbaterile în jurul celei mai importante legi anuale, legea bugetului de stat, însă, din respect pentru oamenii care ne-au mandatat, cred că dezbaterea trebuie să fie făcută cu argumente serioase, cu responsabilitate și onestitate, nu cu minciuni sau cu lozinci politice.

Inițiatorii acestei dezbateri vorbesc despre ”moartea economică a României”, în condițiile în care niciun indicator economic nu le susține afirmația. Dimpotrivă, evoluțiile economice din anul 2020 și începutul anului 2021 ne arată că România a adoptat unele dintre cele mai bune măsuri la nivel european pentru atenuarea crizei economice. Acest lucru este reflectat în faptul că țara noastră a înregistrat în anul 2020 o contracție economică de numai 3,9%, mult mai mică decât media UE, de 4,8% sau media statelor din zona euro, de 5,1%. Mai mult decât atât, revenirea economică este una fără precedent, în condițiile în care în ultimele două trimestre din anul 2020 s-au înregistrat creșteri economice puternice, de +5,6% în trimestru III și +5,3% în trimestrul IV. Nu voi insista asupra cifrelor, pentru că acestea v-au fost oferite mult mai amplu de către domnul prim-ministru.

Stimați colegi,

Reprezentanții PSD uită să spună că la orice construcție bugetară făcută de PSD în anii 2017-2019, bugetul a fost invariabil însoțit de taxe și impozite noi sau de majorarea fiscalității existente., PSD lua cel puțin 2 lei din buzunarele oamenilor, prin impozite și taxe, pentru 1 leu în plus la pensie sau la salariu. De asemenea, orice majorare de venituri clamată de liderii PSD în acea perioadă era desființată imediat de creșteri spectaculoase de prețuri.

Revenind în actualitate, nu știu ce considerați dvoastră tăiere? Poate vă referiți la majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 cu 14%, cea mai mare majorare din Uniunea Europeană, sau la majorarea etapizată a alocațiilor de stat până la dublare, sau la majorarea salariului minim și a unor drepturi de protecție socială.

Citește și: Valeriu Gheorghiță anunță când se va renunța la purtarea măștii în România

Doamnelor și domnilor colegi din PSD,

În anii cât PSD a guvernat România nu ați vrut și nici nu ați putut să majorați punctul de pensie așa cum ați promis oamenilor, deși țara traversa o perioadă economică favorabilă. Ați avut pretenția ca majorarea să o facă Guvernul PNL, în plină criză economică și uite că a făcut-o, cu 14%, în limita resurselor pe care le-a avut la dispoziție. De asemenea, în anul 2019, unii dintre dumneavoastră vă roteați în jurul președintelui dumneavoastră de atunci, manifestându-vă indignarea și opoziția față de majorarea alocațiilor de stat, deși deficitul bugetar era mic, gestionabil, iar economia creștea.

De aceea este de subliniat următorul aspect: ori de câte ori ați guvernat țara, dumneavoastră ați fost cei care au făcut comanda, prin legi aberante, iar nota au plătit-o guvernele de dreapta.

Ori de câte ori guvernele de dreapta au însănătoșit economia, au stabilizat finanțele publice ale țării, au stopat risipa și au impulsionat investițiile, au urmat apoi guverne socialiste care au promovat irosirea fondurilor publice, renașterea pensiilor speciale, a indemnizațiilor și privilegiilor pentru unele categorii.

Stimați colegi,

Bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale va reprezenta tema principală de dezbatere a Parlamentului în următoarele zile. Vom avea suficiente ocazii să contribuim la adoptarea acestuia. Ca un punct de vedere general asupra proiectului de buget, atunci aș spune că acest buget este unul construit în vreme de criză, este unul curajos, realist, care, în pofida contextului economic și sanitar, asigură toate resursele necesare pentru plata salariilor, a pensiilor majorate, a alocațiilor majorate, a cheltuielilor sanitare legate de gestiunea crizei sanitare și de campania de vaccinare, asigură resurse financiare consistente pentru comunitățile locale, pentru protejarea locurilor de muncă și își propune să realizeze cea mai mare valoare absolută a investițiilor publice din ultimele decenii. Mai mult decât atât, bugetul pentru 2021 NU introduce nici impozite și nici taxe noi, nici nu le majorează pe cele existente.

Domnule prim-ministru,

Vă urez succes în aplicarea măsurilor de relansare economică prevăzute în programul de guvernare, în efortul de combatere a pandemiei, în realizarea campaniei de vaccinare și în demararea reformelor structurale pe care le-ați anunțat.

Vă mulțumesc, dragi colegi, pentru că -ați ascultat!", a spus Gabriel Andronache.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.