Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul în Ucraina intră într-o etapă crucială: Distrugerea barajului Kahovka nu serveşte niciunei părţi (CNN)

ssatipura.com
rusia ucraina

Războiul în Ucraina intră într-o etapă crucială: Distrugerea barajului Kahovka nu serveşte niciunei părţi (CNN)

Kievul şi Moscova se acuză reciproc pentru distrugerea barajului de la Nova Kahovka, deşi încă nu este clar dacă barajul a fost atacat în mod deliberat ori s-a prăbuşit în urma unei cedări structurale, scrie joi CNN.

Conform Kievului, trupele ruse de ocupaţie au detonat barajul pe care-l controlau şi deja îl minaseră, iar, conform Moscovei, trupele ucrainene l-au străpuns cu o salvă de artilerie. Dar oricare ar fi adevărul, niciuna dintre cele două tabere nu este avantajată, în timp ce Ucraina pregăteşte o contraofensivă pentru a încerca să recupereze teritoriile ocupate de Rusia sau deja a început operaţiuni în acest sens.

Aparent surprinse de tăvălugul provocat de spargerea barajului, trupele ruse de pe malul stâng al fluviului Nipru au fost luate de ape, tranşeele le-au fost inundate, la fel şi clădirile unde se adăposteau, iar, în timp ce soldaţii ruşi fugeau la întâmplare pentru a se salva, trupele ucrainene aflate pe malul de est au tras asupra lor. După retragerea în toamnă din partea de nord a provinciei Herson, unde erau ameninţate de o contraofensivă ucraineană, trupele ruse şi-au stabilit poziţiile pe bariera naturală a Niprului.

"Poziţiile lor (ale ruşilor, n.red) au fost distruse complet. Sunt pline de apă. Au deja mulţi morţi şi răniţi, avem informaţii că sunt sute", declară pentru CNN un căpitan al armatei ucrainene.

Spargerea barajului complică şi mai mult eventualele planuri contraofensive ale armatei ucrainene în zonă

Pe de altă parte, spargerea barajului complică şi mai mult eventualele planuri contraofensive ale armatei ucrainene în zonă. Dacă aceasta ar încerca să treacă Niprul, acum ar trebui să traverseze o întindere mai mare de apă, ar risca să pătrundă pe terenuri mlăştinoase şi în ape ne-cartografiate.

"Consecinţele tragediei vor fi clare într-o săptămână. După ce apa se va scurge, va fi clar ce a rămas şi ce se va întâmpla apoi", a rezumat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a acuzat Rusia că poartă o "răspundere criminală" pentru acest "ecocid".

Distrugerea barajului a survenit după ce armata ucraineană a lansat mai multe operaţiuni ofensive considerate de Moscova începutul mult trâmbiţatei contraofensive ucrainene majore, operaţiuni asupra cărora Kievul nu a comentat.

În timp ce oficialii ruşi prezintă începutul contraofensivei ucrainene drept un eşec soldat cu pierderi grele pentru trupele Kievului, oficialii ucraineni afirmă că această contraofensivă nu a fost încă lansată, sugerând că ar fi vorba deocamdată doar despre atacuri pentru a testa liniile defensive ruseşti şi de operaţiuni de recunoaştere cu deschiderea focului, desfăşurate de-a lungul unui front din Zaporojie până în Doneţk.

Continuă în acest timp confruntările în diferite sectoare ale frontului, inclusiv în zona oraşului Bahmut ocupat de trupele ruse, pe care armata ucraineană încearcă să le învăluie atacând pe flancuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.