Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacţia Budapestei după ultima decizie luată la Bruxelles: 'Nu vom ceda în faţa şantajului'

peter szijjarto

Ungaria nu va ceda în faţa încercării Comisiei Europene de a 'şantaja', prin lansarea de proceduri de infringement, statele membre ce refuză să pună în practică sistemul de redistribuire a migranţilor, a declarat marţi ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, citat de MTI, conform agerpres.

Într-o intervenţie în faţa parlamentului de la Budapesta, şeful diplomaţiei ungare a spus că executivul UE îşi depăşeşte autoritatea în acest caz, adăugând că guvernul condus de Viktor Orban nu va permite nimănui să treacă ilegal frontierele Ungariei.

Schimb de FOCURI într-o staţie de metrou din Munchen. Poliţia intervine în forţă - FOTO

''Nici măcar Comisia Europeană nu poate priva statele membre de dreptul de a decide pe cine doresc să lase să intre pe teritoriul lor şi alături de cine vor să trăiască'', a subliniat Szijjarto.

Surse europene au declarat luni, pentru Reuters, că executivul comunitar va declanşa marţi procedura de infringement (încălcarea prevederilor tratatelor Uniunii Europene) împotriva a trei state membre central şi est-europene - Polonia, Ungaria şi Republica Cehă - care nu au respectat deciziile Uniunii Europene privind redistribuirea solicitanţilor de azil între ţările membre.

Executivul comunitar ar urma să trimită scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia şi Budapesta, după cum au declarat trei diplomaţi şi oficiali UE. Alţi doi diplomaţi au precizat că pe lista destinatarilor se află şi Praga. Aceste scrisori marchează primul pas al procedurii de infringement pe care Comisia Europeană o poate lansa în cazul în care un stat membru nu respectă obligaţiile care îi revin în conformitate cu tratatele şi deciziile UE.

Planul de relocare a 160.000 de refugiaţi a fost adoptat în septembrie 2015 în pofida faptului că Ungaria, Cehia, Slovacia şi România au votat împotriva sa. Deşi în general s-a opus acestui mecanism, Polonia a votat în cele din urmă, alături de majoritatea ţărilor membre, în favoarea lui. Statele membre ale UE s-au angajat ulterior să preia alţi 22.000 de refugiaţi din state vecine Siriei, respectiv Turcia, Iordania şi Liban.

Statul Islamic A INVADAT Indonezia. Există celule teroriste în aproape toate provinciile

Cu Turcia a fost încheiat în martie 2016 un acord prin care autorităţile de la Ankara s-au angajat să primească înapoi migranţii ce debarcă în Grecia, care trec prin Turcia venind mai ales din Orientul Mijlociu, statele blocului comunitar acceptând în schimb să preia un număr echivalent de refugiaţi sirieni direct de pe teritoriul turc, în limita unui plafon de 72.000.

Pe de altă parte, miniştrii de interne din ţările membre ale Grupului de la Vişegrad (V4, format din Polonia, Slovacia, Ungaria şi Republica Cehă), reuniţi luni la Varşovia, au solicitat Uniunii Europene ca deciziile privind redistribuirea migranţilor să fie adoptate cu unanimitate de către Consiliul European (şefii de stat sau de guvern ai ţărilor membre) şi nu la nivel ministerial, potrivit MTI. În Consiliul European deciziile se iau prin consens, spre deosebire de Consiliul UE (format din miniştrii din statele membre, care se reunesc în funcţie de domeniul de activitate), unde de cele mai multe ori deciziile se iau cu majoritate calificată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.