Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reacţia Patriarhiei Române la decizia CJUE referitoare la cuplul de homosexuali Coman-Hamilton: 'UE respectă identitatea națională a statelor membre'

vasile banescu bor

Patriarhia Română reacţionează la Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene privind cazul cuplului Coman-Hamilton. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, subliniază într-o declaraţie pentru STIRIPESURSE.RO că România nu este obligată să recunoască mariajele homosexuale.

"Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene prin care se interpretează noțiunea de „soț” ca aplicându-se și persoanelor de același sex căsătorite într-un stat membru UE se limitează exclusiv(!) la dreptul de ședere/rezidență într-un stat care nu recunoaște asemenea căsătorii.

În cazul concret despre care este vorba acum, obligația la oferirea dreptului de ședere în România nu impune țării noastre sau vreunui alt stat membru UE care nu recunoaște așa-zisa căsătorie homosexuală să prevadă, în dreptul său național, instituția căsătoriei homosexuale.

Celor doi nu li s-a dat dreptul să locuiască în România ca soți(!). Li s-a dat dreptul să locuiască și atât, întrucât sunt soți într-o ţară UE, nu la noi, unde nu sunt recunoscuți in aceasta calitate.

Ţările Uniunii Europene NU sunt obligate să autorizeze căsătoriile homosexuale, însă trebuie să asigure libertatea de şedere.

Curtea precizează că “starea civilă a persoanelor, care cuprinde normele referitoare la căsătorie, este o materie care intră în competența statelor membre și că dreptul Uniunii nu aduce atingere acestei competențe, statele menționate fiind astfel libere să autorizeze sau să nu autorizeze căsătoria homosexuală".

Ea amintește de asemenea că Uniunea Europeana respectă identitatea națională a statelor membre, inerentă structurilor lor fundamentale politice și constituționale", precizează Vasile Băsescu.

Vezi şi: Avocatul României la CJUE, despre decizia în cazul Coman-Hamilton: 'Nu te obligă ca stat să reglementezi căsătoriile între persoanele de același sex'

Curtea de Justiţie a UE a decis marţi în cazul cuplului homosexual Adrian Coman - Clai Hamilton, stabilind că, fără a fi obligate să autorizeze căsătoriile între persoane de acelaşi sex, statele UE trebuie să garanteze drepturile ce decurg din cel de rezidenţă inclusiv pentru soţii de acelaşi sex ai cetăţenilor Uniunii Europene, chiar dacă partenerul provine din ţări non-UE.

Conform hotărârii Curţii, "deşi statele membre au libertatea de a decide dacă autorizează sau nu căsătoriile între persoane de acelaşi sex, nu pot obstrucţiona libertatea de rezidenţă a unui cetaţean UE refuzând să garanteze soţului de acelaşi sex, provenit dintr-un stat non-UE, drepturile ce decurg din rezidenţa pe teritoriul lor".

Avocatul general al CJUE Melchior Wathelet susţinea, în ianuarie 2018, că în cazul cuplului Coman-Hamilton România ar trebui să-i recunoască drept soţi prin prisma directivei privind libera circulaţie, el considerând că noţiunea de „soţ” în cadrul directivei europene privind libera circulaţie include şi soţii de acelaşi sex.

Adrian Coman, Clai Hamilton şi Asociaţia ACCEPT au fost audiaţi de Marea Cameră a CJUE pentru stabilirea definiţiei termenului „soţi” în legislaţia europeană privind libera circulaţie pe teritoriul UE în data de 21 noiembrie 2017.

Cazul a ajuns pe masa judecătorilor europeni după ce opinia lor a fost solicitată de Curtea Constituţională a României, pentru a stabili dacă articolele din Codul Civil care interzic recunoaşterea căsătoriilor gay încheiate în afara României sunt constituţionale sau nu.

După hotărârea CJUE, cazul va reveni la CCR, pentru o decizie finală în speţă. Hotărârea judecătorilor europeni este obligatorie atât pentru instanţa din România, cât şi pentru toţi judecătorii din Uniunea Europeană.

Vezi şi: Fostul ministru Titus Corlăţean denunţă 'un caz artificial, care ţine de o formă de manipulare': 'CJUE nu obligă România să recunoască mariajele homosexuale' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.