Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul ministru Titus Corlăţean denunţă 'un caz artificial, care ţine de o formă de manipulare': 'CJUE nu obligă România să recunoască mariajele homosexuale'

yabiladi.com
cjue

Senatorul PSD Titus Corlăţean, fost ministru de Externe şi de Justiţie, tranşează problema deciziei Curţii de Justiţie a UE în cazul cuplului de homosexuali Coman-Hamilton. Corlăţean afirmă că decizia nu schimbă nimic în România, pentru că dreptul la liberă circulaţie şi la şedere era deja reglementat.

"Nu reprezintă o supriză pentru mine. Pe de o parte, reafirmă faptul că nu obligă statele membre să legifereze căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi că aspecte legate de instituţia căsătoriei, de dreptul familiei sunt de competenţă strict naţională, suverană şi nu de competenţă comunitară. Pe de altă parte, afirmă că o chestiune care ţine de respectarea dreptului la liberă circulaţie în spaţiul UE, pentru cuplurile formate din persoane de acelaşi sex căsătorite în alte state membre UE, care au dreptul la libera circulaţie şi drept de şedere. Acest lucru exista şi era confirmat în legislaţia românească încă din 2005, odată cu adoptarea OUG 102 din 2005, care punea în aplicare Directia 38 privind libertatea de circulaţie. Acest lucru există deja în legislaţia românească, este respectat încă din 2005. Mai mult decât atât, ulterior adoptării ordonanţei din 2005, noul Cod Civil, în articolul 277, confirmă acelaşi lucru", a declarat Titus Corlăţean pentru STIRIPESURSE.RO.

Vezi şi: Avocatul României la CJUE, despre decizia în cazul Coman-Hamilton: 'Nu te obligă ca stat să reglementezi căsătoriile între persoanele de același sex'

Titus Corlăţean afirmă că întregul demers şi reacţiile la decizia CJUE reprezintă o formă de manipulare, izvorântă din tentativa de a forţa statul român să legalizeze mariajele homosexuale.

"Părerea mea este că a fost o încercare de manipulare din partea acestui cuplu, care este căsătorit conform legislaţiei unei alte ţări membre a UE, în ideea de a forţa recunoaşterea legalizării căsătoriei homosexuale în România, încercare care a eşuat. Vizat a fost în principal articolul 277 din Codul Civil, care stabileşte foarte clar că aceste căsătorii nu sunt recunoscute pe teritoriul României, inclusiv cele care sunt efectuate într-o altă ţară a UE. De asemenea, nu sunt recunoscute parteneriatele înregistrate în alte state. Dar există în paragraful 4 o derogare importantă care priveşte exclusiv libertatea de circulaţie a acestor cupluri, care este, iată, recunoscută şi pusă în aplicare conform Directivei 38. De altfel, legislaţia românească - şi mă refer aici la OUG 102 din 2005 - pune integral în aplicare Directiva 38 şi chiar este mai generoasă, pentru că recunoaşte şi alte forme de parteneriat. Aşa încât nu e niciun fel de problemă, niciun fel de surpriză", a mai afirmat Corlăţean.

Senatorul susţine că, din punct de vedere juridic, nu era nevoie să se ajungă nici măcar la CCR, pentru că legislaţia autohtonă e clară.

"Personal, mă întreb, din punct de vedere juridic, de ce a fost nevoie în primul rând să se ajungă la CCR, la sesizarea instanţei de fond şi de ce CCR a trebuit să ceară, sub forma unei întrebări preliminare, un punct de vedere al Curţii de la Luxemburg. Lucurile erau foarte clare din punct de vedere legal, constituţional în România. Sincer, nu înţeleg de ce a trebuit să se ajungă acolo. Cert este că se încearcă o formă de manipulare a opiniei publice. Reiterez un lucru foarte clar: faptul că decizia CJUE nu obligă în niciun caz România să recunoască căsătoria între persoane de acelaşi sex, că recunoaşte că acesta este un atribut naţional, suveran al statelor membre ale UE şi că singura chestiune care se ridică este cea exclusiv privind libertatea de circulaţie şi de şedere, chestiune care este demult tranşată şi aplicată în statul român", explică fostul ministru.

În acest context, Titus Corlăţean afirmă că se impune organizarea referendumului pentru definirea căsătoriei, lucru perfect democratic, deşi preşedintele Iohannis şi forţele politice apropiate se opun.

"Este un caz artificial, care ţine de o formă de manipulare. Din această perspectivă, ţinând cont de ceea ce se întâmplă în încercarea asta disperată de a se dezinforma opinia publică din partea actorilor interni interesaţi, consider cu atât mai necesară şi oprtună realizarea unui referendum pentru revizuirea Constituţiei, în sensul de a spune foarte clar că statul oferă protecţie familiei constituite în baza căsătoriei dintre un bărbat şi o femeie. Problema care se pune în această revizuire constituţională nu este cea legată de de relaţiile de familie, ci ce formă de căsătorie este consacrată şi garantă cu prioritate în statul român. Acest lucru trebuie supus deciziei poporului român şi nu împiedicat, aşa cum a făcut preşedintele Iohannis şi cei care ascultă de instrucţiunile domniei sale, mă refer la cei din PNL şi USR. E o chestiune democratică, esenţială, asupra căreia poporul român trebuie să se pronunţe", a mai declarat Titus Corlăţean pentru STIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.