Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încă un prag psihologic depășit la recensământ: Peste 7 milioane de chestionare trimise, iar România a întrecut Bulgaria

Tudorel Andrei

Cu o săptămână înainte de finalul etapei de autorecenzare și debutul recenzării prin interviuri față în față, peste 7 milioane de cetăţeni s-au autorecenzat, până luni, reprezentând 37% din totalul populaţiei ţintă, a anunţat, marţi, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, într-o conferinţă de presă. România depășește, astfel, în topul țărilor din UE, Bulgaria, țară în care în etapa de autorecenzare s-au autorecenzat doar 33% dintre cetățeni. România poate să depășească și Croația, care are o rată de autorecenzare de 40%, Institutul Național de Statistică fiind prima instituție a statului care propune ca cel mai important eveniment social, recensământul populației și locuințelor, să se desfășoare în totalitate în format digital.

"Suntem în ultima săptămână a derulării autorecenzării şi pot spune că rezultatele sunt dintre cele mai bune şi, fiind într-o instituţie care lucrează cu numere, vă dau numai doi indicatori importanţi. În primul rând e vorba de numărul de chestionare care au fost finalizate prin utilizarea acestei platforme. Ieri am depăşit cifra de 7 milioane, ceea ce înseamnă 37%, dacă avem în vedere raportul dintre numărul de chestionare şi populaţia ţintă pe care noi am estimat-o la începutul recensământului. Cota pe care noi am estimat-o sau ţinta pe care noi ne-am stabilit-o a fost 35% şi considerăm că la sfârşitul acestei perioade vom ajunge cel puţin la 40%", a spus Tudorel Andrei.

DOCUMENTUL poate fi consultat AICI

El a declarat că la început se completau în medie 100.000 de chestionare pe zi, în ultima săptămână media urcând la peste 200.000 de chestionare.

Preşedintele INS a afirmat că sunt mai multe judeţe care au depăşit gradul de autorecenzare de 35%, iar câteva au depăşit 40%, ajungând aproape de 50%, menţionând Braşov, Harghita, Teleorman, Covasna, Botoşani, Bihor, Mureş, Cluj, Gorj, Sibiu, Sălaj, Olt, Arad şi Satu Mare.

Femeile au completat 52% dintre chestionarele finalizate, iar bărbaţii 48%. 31% dintre chestionarele finalizate aparţin salariaţilor. Tudorel Andrei a menţionat că salariaţii primesc o zi liberă pentru completarea chestionarelor, iar aceasta poate fi luată ulterior, în decursul unui an.

"Încheiem duminică seara la ora 24:00. Din punct de vedere legal, chiar dacă intensitatea trimiterii chestionarelor este mare, nu putem încălca cadrul legal, deci la ora 24:00 avem obligaţia prin lege să închidem platforma şi să trecem la etapa următoare. În perioada 16 mai - 17 iulie va fi perioada de culegere a datelor în teritoriu, numai la adresele la care nu avem persoane recenzate. Dacă o gospodărie se află la o anumită adresă şi o singură persoană nu este recenzată, atunci avem obligaţia să mergem în teren şi să asigurăm recenzarea", a declarat Tudorel Andrei.

La recenzarea prin interviuri față în față vor participa 20.000 de recenzori. Aceştia au la dispoziţie tablete pentru culegerea datelor. Conform preşedintelui INS, refuzul de a participa la recensământ se sancţionează cu amendă de până la 3.000 de lei. Recensământul Populației și Locuințelor se încheie pe 17 iulie.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.