Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recep Erdogan se revoltă împotriva CEDO: 'Trebuie să vă conformaţi. Fie că o faceţi sau nu, verdictul în cazul Osman Kavala va fi pus în aplicare!'

Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a reiterat miercuri seara acuzaţiile împotriva activistului şi filantropului turc Osman Kavala, condamnat la închisoare pe viaţă, în pofida apelurilor pentru eliberarea lui imediată lansate de numeroase ţări occidentale, informează AFP, relatează Agerpres.

"Un verdict pronunţat împotriva unui individ a deranjat unele medii. Acest om era Soros al Turciei", a declarat şeful statului turc, cu referire la miliardarul american de origine maghiară George Soros, luat în vizor de mai mulţi lideri de regimuri autoritare în lume.

Personalitate a societăţii civile turce, Osman Kavala, 64 de ani, a fost condamnat luni la închisoare pe viaţă pentru "tentativa de a da jos guvernul" prin finanţarea de manifestaţii antiguvernamentale, supranumite "Mişcarea Gezi", în 2013.

Devenit adversar al regimului, el a denunţat în faţa judecătorilor un "asasinat judiciar" împotriva persoanei sale şi influenţa preşedintelui turc asupra procesului său.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Ankara în 2019 pentru întemniţarea nejustificată a opozantului, menită "să-l reducă pe Kavala la tăcere şi, odată cu el, pe toţi apărătorii drepturilor omului", şi a cerut eliberarea lui imediată.

În faţa refuzului autorităţilor turce de a-l elibera pe Kavala, Consiliul Europei, la care este afiliată CEDO, a angajat în februarie o procedură de sancţiuni împotriva Ankarei.

Însă miercuri seara Erdogan a susţinut că CEDO nu va putea "face un demers fără ca un verdict să fie pronunţat". "Iată, verdictul este dat. Trebuie să vă conformaţi lui. Fie că o faceţi sau nu, verdictul va fi pus în aplicare", a declarat preşedintele Turciei.

Cu toate acestea, declaraţiile lui Erdogan nu corespund hotărârii CEDO asupra filantropului turc. CEDO a cerut de mai multe ori eliberarea imediată a lui Osman Kavala, cerere reiterată luni de preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Tiny Kox, într-un comunicat.

SUA, Germania, Franţa şi mai mulţi responsabili europeni au denunţat condamnarea lui Kavala şi au cerut eliberarea lui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.