Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'O recesiune nu este inevitabilă, dar, sincer, riscul a crescut evident' - Analiza comisarului european pe economie, Paolo Gentiloni

euractiv.com
Paolo Gentiloni

Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a explicat vineri, într-o conferință de presă la Praga, de ce Europa riscă să intre în recesiune.

Discursul intregral:

„Am discutat astăzi despre situația economică din zona euro. Cred că avem două cuvinte cheie: unul este incertitudine și celălalt este cooperare.

Incertitudine, pentru că, în ciuda tuturor, economia zonei euro a rămas pe o bază solidă în prima jumătate a anului: PIB-ul a crescut cu 0,7% în primul trimestru și cu 0,8% în al doilea. Ocuparea forței de muncă a continuat să crească, iar rata șomajului, de 6,6%, este la un nivel record.

Dar cei mai recent indicatori de sentiment și situația globală globală, cifrele privind prețurile, inflația, energia, toate indică o încetinire a ritmului economic în lunile următoare. Inflația a urcat la 9,1%, cu diferențe mari între țări. Acest lucru erodează puterea de cumpărare și provoacă dureri tot mai mari pentru gospodării și întreprinderi. O recesiune nu este inevitabilă, dar, sincer, riscul uneia a crescut evident.

Guvernele au răspuns la creșterea prețurilor la energie printr-o gamă largă de măsuri de sprijin. Le-am oferit miniștrilor o evaluare generală a acestor măsuri. Costul fiscal net al măsurilor adoptate până la 29 august este de aproximativ 0,9% din PIB-ul UE. Desigur, ne așteptăm ca această cifră să crească substanțial înainte de sfârșitul anului, deoarece aceste tipuri de măsuri sunt luate pe zi ce trece.

În opinia noastră, există posibilitatea ca măsurile să fie mai orientate către gospodăriile și firmele cele mai vulnerabile, așa cum am recomandat în mod constant în orientările noastre pentru statele membre. Recunosc, desigur, că acest principiu nu este întotdeauna ușor de implementat (deci un rol dificil pentru miniștrii de finanțe, în special, și pentru guverne) atunci când atât de multe gospodării și întreprinderi – de asemenea cu venituri medii – se confruntă cu dificultăți.

Știm că cauza cheie a acestor probleme este războiul lui Putin împotriva Ucrainei și ar trebui să avem acest lucru foarte clar în minte și să repetăm ​​acest lucru cetățenilor și în ocazii publice. Războiul lui Putin și armonizarea exporturilor de energie ale Rusiei este de a împărți Europa și de a slăbi hotărârea Occidentului colectiv de a sprijini Ucraina. Guvernul rus va încerca să folosească dificultățile noastre economice. Și va eșua.

Confruntarea cu inflația, riscurile de creștere, riscurile de recesiune înseamnă creșterea economiilor de energie, creșterea eficienței energetice și dezvoltarea surselor alternative de energie sunt toate o parte a soluției. Soluția este o cooperare între politica fiscală și monetară și deciziile energetice care merg în direcția corectă. La fel și repararea pieței noastre de energie electrică. După cum știți, Comisia lucrează la o intervenție de urgență în acest sens – cu scopul final, desigur, de a reduce presiunea asupra gospodăriilor și a întreprinderilor și intenționăm să prezentăm propuneri concrete în Colegiu marțea viitoare.

Lunile care urmează vor fi dificile, dar suntem pregătiți și vom gestiona provocările care urmează. Sunt convins că rolul Eurogrupului va fi din ce în ce mai important în lunile următoare”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.