Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Record absolut de investitori la bursă; peste 128.000 de investitori realizează tranzacţii la BVB

BVB
BVB Bursa de la Bucuresti

Numărul investitorilor direcţi la Bursa de Valori Bucureşti este în continuă creştere, pentru al 11-lea trimestru consecutiv, şi a ajuns pentru prima dată la 128.000 de investitori, potrivit datelor FCI la finalul primelor 9 luni, informează BVB printr-un comunicat.

Aceasta este cea mai mare valoare înregistrată la Bursa de la Bucureşti şi a depăşit substanţial recordul anterior, înregistrat în 2009, de 101.000 investitori.

În ceea ce priveşte numărul celor care investesc indirect la BVB, la finalul primelor nouă luni ale acestui an, peste 7,9 milioane de români care contribuie la Pilonul II de pensii private obligatorii aveau expunere pe instrumentele financiare listate la BVB, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat în România (APAPR) şi Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Tot la finalul primelor nouă luni ale anului, peste 450.000 de români investeau indirect la BVB prin intermediul fondurilor deschise de investiţii, după cum arată datele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF), informează Agerpres.

"Este remarcabilă amploarea fenomenului bursier care a cuprins tot mai mulţi români pentru că ultima dată când bursă românească a avut 100.000 de investitori direcţi a fost în 2009, iar în acest an am ajuns la un record absolut: 117.000 de investitori la finalul celui de-al doilea trimestru şi o creştere la 128.000 de investitori la finalul celui de-al treilea trimestru. A fi astăzi pe bursă, că investitor sau companie listată, a ajuns o normalitate şi considerăm că aceasta este o baza sănătoasă pentru o Românie educată financiar. La nivelul BVB, derulăm o serie de proiecte care însumate contribuie semnificativ la succesul pe care îl avem astăzi. Ne propunem să facem şi mai mult şi suntem implicaţi în dezvoltarea unei strategii pentru piaţă de capital", a declarat Radu Hanga, preşedinte BVB.

Adrian Tănase, CEO BVB, a subliniat, la rândul său, că tot mai mulţi români investesc la bursă, pentru că piaţa de capital a devenit fără echivoc cea mai atractivă opţiune de plasare a economiilor.

"Este pentru prima dată când 128.000 de investitori sunt prezenţi pe bursă românească şi acest lucru demonstrează că piaţă de capital capătă o importantă deosebită în planurile financiare ale românilor. Încă un exemplu care ne dă încredere că bursa se dezvoltă în direcţia bună este dat chiar de evoluţia acţiunii BVB, ca emitent. Acţiunile BVB au ajuns la maximumul ultimilor 5 ani, iar investitorii care au avut răbdare au fost răsplătiţi. Performanţa acţiunilor BVB doar în cursul anului 2022 este de +34,4%, incluzând şi dividendele", a spus Tănase.

În 2022, la finalul primelor zece luni, la BVB erau listate 376 de companii, 83 pe Piaţa Reglementată (PR) şi 293 pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT).

În acest an, până la dată de 1 noiembrie, au avut loc 210 şedinţe de tranzacţionare, în care au fost realizate peste 1,43 milioane de tranzacţii cu toate tipurile de instrumente financiare, atât pe PR cât şi pe SMT. Valoarea totală de tranzacţionare realizată pe PR şi pe SMT în primele 10 luni din 2022 cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de aproape 19 miliarde lei, echivalentul a 3,8 miliarde euro. Din această sumă, 18,2 miliarde lei sau 3,68 miliarde euro reprezintă valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piaţa Reglementată, ceea ce ce corespunde unei creşteri de 17% în primele 10 luni ale acestui an.

Lichiditatea medie zilnică a ajuns la 86,6 milioane lei, echivalentul a 17,5 milioane euro, în perioada ianuarie-octombrie a acestui an, ceea ce a corespuns unei creşteri de 17,5% comparativ cu perioada similară a anului anterior.

Piaţa de capital din România a crescut cu 1,5% în octombrie prin prisma indicelui BET-TR, care include şi dividendele, însă evoluţia negativă consemnată în luna septembrie, în ton cu nivelul raportat de pieţele internaţionale de capital, a făcut că primele zece luni ale anului să se încheie în zona de corecţie. În ultima şedinţă de tranzacţionare din octombrie, indicele BET-TR a înregistrat un nivel de 21.000 de puncte, în scădere cu 9,1% în acest an. Această evoluţie vine după performanţa obţinută în 2021, când indicele BET-TR a crescut cu 40%.

"Evoluţia pieţei de capital din România a fost recunoscută pe plan internaţional de furnizorul global de indici FTSE Russell şi, începând cu 2020, România a fost promovată la statutul de Piaţă Emergentă. În prezent, 13 companii româneşti sunt incluse în indicii pieţelor emergente, iar printre aceste companii se numără şi emitentul BVB, companie listată în 2010 pe propria piaţă", se menţionează în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.