Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recruţii Statului Islamic, mai educaţi decât era de aşteptat

teroristi jihadisti statul islamic

Recruţii străini ai Statului Islamic (SI)au un nivel de educaţie mai ridicat decât era de aşteptat, indică un studiu al Băncii Mondiale (BM) publicat miercuri şi realizat pornind de la date interne ale grupării jihadiste, relatează France Presse.

"Am descoperit că Statul Islamic nu-şi caută recruţii printre săraci şi persoane mai puţin instruite, ci dimpotrivă", constata Banca Mondială în documentul bazat pe scurgeri de date interne ale SI despre 3.803 recruţi.

Citește și: UE înfiinţează o nouă Agenţie pentru poliţia de frontieră

Informaţiile se referă la ţara de reşedinţă, naţionalitate, nivel de educaţie şi experienţele precedente în jihadism şi cunoaşterea shariei, au indicat autorii acestui studiu consacrat pe larg situaţiei economice a regiunii MENA (Orientul Mijlociu şi Africa de Nord).

"Una din descoperirile cele mai importante este că aceste persoane sunt departe de a fi analfabete", constată BM, care estimează că aceste date aduc o "clarificare" asupra profilului combatanţilor SI.

Cea mai mare parte dintre recruţi în perioada 2013-2014, "asigură că au o instruire secundară. O parte importantă şi-a continuat studiile până la universitate", precizează cercetătorii instituţiei internaţionale, care stabilesc la 27,4 ani media de vârstă a efectivelor străine ale SI.

Potrivit datelor, 43,3% au efectuat studii secundare, iar 25,4% au studii universitare. Doar 13,5% nu au frecventat decât o şcoală primară şi 1,3% s-au declarat analfabeţi, restul (16,3%) nefurnizând nicio informaţie despre nivelul lor de instruire.

"Recruţii grupării Statul Islamic care provin din Africa, din sudul şi estul Asiei şi Orientul Mijlociu sunt semnificativ mai educaţi decât compatrioţii lor. Marea majoritate afirmă că au avut un loc de muncă înainte de a se alătura grupării", explică BM.

Potrivit studiului, recruţii s-au dus în Siria cu obiective "diverse". "Unii doresc să contribuie la administrarea organizaţiei, alţii vin cu dorinţa de a pune capăt vieţii lor de până atunci, punându-se în serviciul SI, iar alţii vor pur şi simplu să lupte", subliniază studiul.

"Proporţia celor care doresc să participe la activităţi administrative, dar şi cea a candidaţilor la sinucidere creşte odată cu nivelul de educaţie", explică documentul BM, potrivit Agerpres.

Studiul ajunge la concluzia că marginalizarea "pare să fie un risc de radicalizare", indicând "şomajul" ca una dintre cauzele alăturării la gruparea Statul Islamic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.