Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rectorul SNSPA critică actul normativ privind cercetarea: 'E greşită pe fond, ca principiu de gândire a unui sistem naţional'

monitorulcj.ro
remus pricopie
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, consideră că propunerea de act normativ privind cercetarea este "greşită pe fond, ca principiu de gândire a unui sistem naţional de cercetare, în opoziţie cu ceea ce se întâmplă azi în Europa şi în lume", scrie Agerpres.

"Această propunere de act normativ a existat şi în timpul mandatului meu. Nu am susţinut-o deoarece este greşită pe fond, ca principiu de gândire a unui sistem naţional de cercetare, în opoziţie cu ceea ce se întâmplă azi în Europa şi în lume", a scris Pricopie, joi, pe pagina sa de Facebook.

În opinia sa, "nu este bine" ca în luna august să se schimbe "legea fundamentală a cercetării din România", prin ordonanţă, fără "o consultare serioasă".

"Îi sugerez domnului Nicolae Burnete, ministrul Cercetării, un profesionist al învăţământului superior, pe care l-am avut în echipă în perioada mandatului meu de ministru, să verifice cine a redactat acest proiect de ordonanţă. Dacă va investiga acest lucru, cu siguranţă "se va face lumină" şi va înţelege imediat ale cui interese poartă documentul respectiv. Din păcate, nu pe cele ale cercetării româneşti", a afirmat rectorul SNSPA.

Citește și: România reacționează cu ÎNTÂRZIERE la declarațiile REVOLTĂTOARE ale vicepremierului Italiei, Matteo Salvini: 'Este inacceptabilă orice asociere'

Preşedintele Klaus Iohannis a avertizat luni că cercetarea din România riscă să regreseze la nivelul anilor '90 din cauza intenţiei Guvernului de a adopta ordonanţa privind activitatea de cercetare-dezvoltare şi inovare, publicată pe site-ul Ministerului Cercetării şi Inovării.

În replică, reprezentanţii MCI au susţinut că au luat act cu surprindere de "avertismentul" public lansat de şeful statului şi au precizat că se "încearcă o dezinformare".

Potrivit MCI, în propunerea de act normativ s-a statuat că orice formă de finanţare se face în sistem competiţional, orice propunere de program/proiect fiind evaluată şi ierarhizată. Mai mult, după cum au arătat reprezentanţii MCI, neadoptarea actului normativ va conduce ca, la sfârşitul anului 2018, Ministerul Cercetării să nu mai poată deschide o nouă competiţie pentru Programul Nucleu, făcând ca în 2019 şi în următorii ani acest instrument de finanţare să nu mai fie funcţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.