Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Referendum 'Fără penali' în ziua alegerilor parlamentare? PSD anunţă că votează iniţiativa în Senat

Facebook/ USR
fara penali

Senatorii PSD vor vota miercuri, în plen, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei "Fără penali în funcţii publice", aşa cum au procedat şi deputaţii partidului, a anunţat preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc. Potrivit art. 151 alin. (3) din Constituţie, un referendum pentru aprobarea revizuirii Constituţiei ar fi organizat în cel mult 30 de zile de la adoptarea proiectului în Parlament.

"Pe listele PSD pentru parlamentare nu se găseşte nicio persoană trimisă în judecată. Nu discutăm de persoane condamnate, aşa cum prevede iniţiativa "Fără penali în funcţii publice", nu avem pe liste nicio persoană trimisă în judecată. Decizia politică a PSD a fost în spiritul referendumului de a nu avea penali în funcţii publice", a declarat Cazanciuc.

El a menţionat că, prin voinţa plenului, care va fi miercuri cu prezenţă fizică, iniţiativa poate fi votată şi fără raport al comisiilor, liderii grupurilor parlamentare decizând unanim în acest sens.

Comisia de constituţionalitate a acordat, marţi, raport favorabil pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei ''Fără penali în funcţii publice', dar Comisia juridică, coraportor pentru acest proiect, nu s-a pronunţat.

Propunerea legislativă prevede completarea articolului 37 din Constituţie - "Dreptul de a fi ales" - cu un nou text, potrivit căruia cetăţenii condamnaţi la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să nu mai poată fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 14 iulie, propunerea legislativă, iar Senatul este for decizional. Potrivit Constituţiei, pentru a deveni lege, propunerea trebuie validată printr-un referendum organizat în 30 de zile de la adoptarea în Senat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.