Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Referendum în Ungaria privind cotele de refugiați. Va avea efecte și în România

Viktor Orban

Cetăţenii maghiari sunt chemaţi, în data de 2 octombrie, să răspundă la întrebarea dacă doresc sau nu ca Uniunea Europeană să poată decide, fără acordul Parlamentului maghiar, ca teritoriul Ungariei să fie colonizat în mod obligatoriu cu cetăţeni ai altor ţări. În legătură cu această iniţiativă a Guvernului mai mulţi specialişti în alegeri (de exemplu Dr. Tóth Zoltán citat de cotidianul Népszabadság) au atras atenţia că aceasta contravine obligaţiilor asumate de Ungaria, atunci când ţara a devenit membru al UE. Totodată, rezultatul referendumului nu va avea nici un efect juridic asupra deciziilor care se vor adopta la Bruxelles în legătura cu plasarea imigranţilor în ţările membre ale Uniunii Europene.

Pe baza acestor argumente, două partide de opoziţie, Partidul Socialist Ungar (MSZP) şi Partidul Liberal (MLP) au atacat hotărârea Parlamentului la Curtea Constituţională, însă fără succes.

Un american a recunoscut în instanță: Plănuia un atac împotriva lui Obama

Pentru a se asigura succesul la acest plebiscit, Guvernul Ungariei a declanşat o campanie vastă şi costisitoare. Potrivit informaţiilor publicate de cotidianul Népszava numai pentru afişe s-au cheltuit 800 de miliarde de forinţi (aproximativ: 25 milioane de euro).

Succesul previzibil al referendumului se datorează şi faptului că partidele de opoziţie sunt împărţite în ceea ce priveşte atitudinea pe care o recomandă simpatizanţilor. Cel mai important partid de opoziţie, Partidul Socialist Ungar, şi Coaliţia Democrată condusă de fostul prim ministru Gyurcsány Ferenc fac campanie pentru a nu participa la referendum, sperând că astfel nu se va realiza cvorumul necesar pentru validarea referendumului (jumătate plus unu din cei cu drept de vot). Partidul Liberal, în schimb, susţine participarea la referendum şi cere ca membrii şi simpatizanţii lor să voteze cu „da”.

REFERENDUM în Venezuela pentru revocarea președintelui

Referendumul din ţara vecină are efecte şi în România, anunță rador.ro. Guvernul maghiar contează şi pe votul cetăţenilor maghiari cu domiciliul în ţările vecine Ungariei, pentru că şi ei sunt înscrişi pe listele electorale. Pentru a le facilita votul, guvernul – încă înainte de alegerile parlamentare – a modificat legea electorală în sensul ca ei să poată să îşi exprime opţiunile electorale şi prin corespondenţă. Votul prin corespondenţă însă nu este şi dreptul cetăţenilor maghiari cu domiciliul stabil în Ungaria care lucrează în diferite ţări ale Uniunii Europene. Şi de data aceasta Curtea Constituţională a considerat că această reglementare nu este discriminatorie. Pentru a asigura prezenţa cât mai numeroasă a persoanelor cu dublă cetăţenie (română şi maghiară) din România, la Cluj a venit recent Soltész Miklós, secretar de stat în Ministerul Resurselor Umane din Ungaria, care a declarat că este important ca cetăţenii maghiari cu domiciliul în România să participe la referendumul din 2 octombrie. În urma acestei vizite şi UDMR i-a îndemnat pe acei membri şi simpatizanţi ai săi, care au acest drept, să participe la referendum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.