Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reformă și antireformă în PSD

PSD

Invocată ca pretext pentru a se debarasa de Liviu Dragnea și de o parte din apropiații acestuia, care controlau activitatea Guvernului și a partidului, reforma privind schimbarea la față a PSD-ului a fost treptată abandonată. După resetarea raporturilor de putere, reforma și democratizarea internă și-a pierdut rostul, fiind înolcuită cu retorica fraudării alegerilor, simultan cu realizarea de compromisuri (în special cu ALDE) pentru ca partidul să rămână la guvernare. De fapt, o antireformă și o tergiversare a rezultatelor alegerilor din 26 mai, puse sub semnul întrebării. Per ansamblu, mesajul este univoc: schimbarea nu e una structurală, “intelectualii” de ocazie rămânân în continuare în primele rânduri în cadrul partidului.

Startegia PSD-ului urmărește decredibilizarea ideii că electoratul a sancționat derapajele și retorica împotriva statului de drept, existând, în schimb, alte explicații legate de suspiciunile de fraudă electorală și de implicarea președintelui Iohannis în competiția electorală. Mai mult, PSD aproape că ne-ar spune că ar fi câștigat alegerile din 26 mai dacă partidul ar fi fost mai unit și nu ar fi existat disensiuni interne. În schimb, PSD nu a contestat, până în acest moment, modul netransparent în care a fost stabilită lista de candidați. În același timp, PSD nu și-a schimbat discursul față de partenerii europeni. Susținerea lui Kovesi și a lui Timmermans reprezintă subiecte tabu despre care liderii din PSD evită, în continuare să se poziționeze.

Fantoma statului paralel bântuie și acum sediul de la Kiseleff, chiar dacă miza nu este liberarea lui Dragnea, atâta timp cât reforma a vizat debarasarea de oamenii de încredere ai omului care conducea partidul într-un mod autoritar. Condamnarea fostului lider a accentuat însă starea de neliniște din PSD, reprezentând principala cauză a instaurării antireformei în PSD. Concret, liderii din PSD se tem să nu-l urmeze pe Dragnea la închisoare, de aici reținerea în reformarea unui partid care i-ar lăsa fără imunitate și fără putere.

“Intelectuali” precum Grapini, Rădulescu, Teodorovici sau Șerban Nicolae nu au fost afectați de dubla înfrângere din 26 mai, supraviețuirea politică reflectându-se sub nuditatea compromisurilor făcute pentru menținerea majorității în Parlament. Eșecul moțiunii de cenzură și accentuarea șicanelor dintre PNL și Alianța USR-PLUS ne indică strategia clasică urmărită de PSD: nu este nevoie de o reformă și de democratizarea internă a partidului, atâta timp cât PNL, USR și PLUS încep să se erodeze și să piardă din capitalul electoral obținut la alegerile din 26 mai.

Autor: Vladimir Adrian Costea, invitat

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.