Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reformă judiciară în Polonia: Preşedintele Andrzej Duda renunţă la modificarea Constituţiei

Politico Europe
Andrzej Duda

Preşedintele polonez Andrzej Duda şi-a abandonat luni propunerea de modificare a Constituţiei pentru continuarea reformei judiciare, la câteva ore după ce a făcut această propunere, după ce a constatat că nu va reuşi să obţină majoritatea necesară de două treimi dintre deputaţi, relatează AFP. Andrzej Duda şi-a anunţat decizia după ce aflat că cele două principale partide de opoziţie, Platforma Civică (PO, centrist) şi Nowoczesna (liberal), refuză să-i susţină propunerile.

Şeful statului, care a anunţat în cursul zilei de luni propunerile sale destinate să înlocuiască cele două proiecte de lege la care s-a opun prin veto la sfârşitul lunii iulie, a invitat la consultaţii partidele reprezentate în parlament pentru a discuta proiectul său de amendament constituţional. Platforma Civică a ales să boicoteze întâlnirea, în timp ce Nowoczesna, reprezentată de liderul său Ryszard Petru, a anunţat că refuză să susţină o modificare a legii fundamentale.

La sfârşitul unei întrevederi de jumătate de oră, preşedintele polonez a anunţat la televiziune că va propune o altă soluţie pentru reforma în cauză. În proiectul său iniţial, membrii Consiliului Naţional al Magistraturii - organism care veghează la respectarea independenţei justiţiei şi joacă un rol important în sistemul judiciar - urmau să fie aleşi de o majoritate de trei cincimi dintre deputaţi, prag stabilit pentru a împiedica ca toţi membrii Consiliului să fie desemnaţi de un singur partid, conform Agerpres.

În cazul în care timp de două luni Dieta (camera superioară a parlamentului) nu reuşea să-i aleagă pe magistraţi, preşedintele ţării ar fi urmat să-i numească pe aceşti membri. Propunerea a părut însă neconstituţională pentru anumiţi deputaţi, atât din majoritate, cât şi din opoziţie. Reformele judiciare propuse de partidul de guvernământ Dreptate şi Justiţie (conservator) au scopul, în opinia sa, de a 'curăţa' un sistem care a favorizat o 'castă' de judecători corupţi. Cu toate acestea opoziţia consideră că modificările propuse conduc la preluarea controlului puterii politice asupra sistemului judiciar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.