Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regimul de la Ankara este acuzat că foloseşte metode de represiune naziste

Ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn, a declarat luni că tratamentul aplicat de guvernul turc funcţionarilor demişi îi aminteşte de metodele folosite de nazişti în anii 1930-1940 şi că, mai devreme sau mai târziu, Uniunea Europeană va trebui să răspundă cu sancţiuni, transmite Reuters.

Mai mult de 110.000 de militari şi funcţionari publici din Turcia au fost arestaţi, suspendaţi sau demişi în urma puciului eşuat din luna iulie, criticii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan acuzându-l de reprimarea oricărei forme de disidenţă.

Numele celor destituiţi au fost publicate în jurnalul oficial al guvernului, ceea ce le reduce considerabil şansele de a mai fi angajaţi. În plus, le-au fost anulate paşapoartele.

Relaţiile dintre Turcia şi UE trec printr-o perioadă 'delicată' - ministru turc

Potrivit lui Asselborn, unora le-au fost anulate diplomele universitare, fiind lăsaţi fără nicio sursă de venit şi în imposibilitatea de a asigura traiul zilnic al familiilor lor.

'Să o spunem fără menajamente, acestea sunt metode care au fost folosite în timpul epocii naziste şi sunt o evoluţie cu adevărat oribilă (....) pe care Uniunea Europeană pur şi simplu nu o poate accepta', a declarat Asselborn, la postul german de radio Deutschlandfunk, potrivit agerpres.

Ministrul luxemburghez a sugerat impunerea de sancţiuni economice Turciei, explicând că 50% din exporturile acestei ţări merg spre UE, iar 60% din investiţiile străine provin din blocul comunitar. 'La un anumit moment dat, nu vom avea o altă alegere decât să aplicăm sancţiuni pentru a contracara situaţia intolerabilă în materie de drepturi ale omului', a arătat Asselborn.

Noaptea cea mai lungă în SUA. Cu ce rămân americanii după 693 de zile de campanie electorală

În replică, ministrul turc pentru afaceri europene, Omer Celik, i-a reproşat lui Jean Asselborn că nu cunoaşte istoria şi că acţiunile Ankarei ar trebui echivalate cu eforturile de 'protejare a democraţiei în timpul luptei antinaziste'.

'Naziştii sunt nişte ucenici dacă îi compari cu organizaţiile teroriste guleniste (...) Vorbim despre o organizaţie care şi-a masacrat propriul popor cu avioane de luptă, tancuri, nave de război şi elicoptere. Nimeni nu ar trebui să creadă că vom face un pas înapoi în lupta împotriva lor', a afirmat Celik.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.