Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regizorul Jean-Luc Godard, considerat o legendă a Noului Val din cinematografia franceză, se va retrage din activitate după aproape șapte decenii

mediafax.ro
film

Regizorul Jean-Luc Godard, în vârstă de 90 de ani, considerat o legendă a Noului Val din cinematografia franceză, devenit celebru graţie unor filme precum "A bout de souffle", "Le Mepris", "Pierrot le Fou" şi "Masculin Feminin", a anunţat că se va retrage din activitate, după finalizarea ultimelor două proiecte ale sale, informează indiewire.com.

Într-o conversaţie de 85 de minute purtată cu organizatorii Festivalului Internaţional de Film Kerala, care se desfăşoară în format virtual, Jean-Luc Godard a confirmat planurile lui de retragere din regia de film, după ce va finaliza ultimele două proiecte. Cineastul francez are în prezent două scenarii aflate în stadii diferite de dezvoltare şi a anunţat că unul dintre ele va fi realizat în colaborare cu canalul european Arte, iar celălalt se va intitula "Funny Wars", potrivit agerpres.ro.

Citește și: Ion Iliescu: ‘Situația în care se află țară necesita o comunicare mai deschisă între forțele politice și între cetățeni și factorii sociali’

"Am terminat-o cu viaţa mea de cineast - da, viaţa mea de cineast - cu aceste două scenarii", a spus regizorul nonagenar, vorbind despre planurile sale de a se retrage în viitorul apropiat. "După aceea, voi spune: 'La revedere, cinema!'", a adăugat el.

Jean-Luc Godard va rămâne asociat pentru totdeauna cu Noul Val din cinematografia franceză, o mişcare artistică pe care a iniţiat-o cu debutul lui în lungmetraj, filmul "A bout de souffle", apărut pe marile ecrane în 1960. Înainte de acel moment al carierei sale, Godard realiza deja scurtmetraje documentare şi scurtmetraje de ficţiune de aproximativ cinci ani, începând cu "Operation beton" (1955) şi continuând cu "Charlotte et son Jules" (1958) şi "Tous les garçons s'appellent Patrick" (1959).

Cineastul francez a continuat să regizeze filme timp de 66 de ani, cel mai recent lungmetraj al lui fiind "Le Livre d'image", prezentat în 2018 la Festivalul de Film de la Cannes. Juriul de pe Croazetă a acordat acelui film experimental primul trofeu Palme d'Or Special din istoria festivalului.

Precedentul proiect al cineastului francez, filmul-eseu turnat în 3D "Adieu au langage", a câştigat Premiul Juriului la Cannes în 2014 şi a fost desemnat cel mai bun film al anului 2014 de National Society of Film Critics.

Printre celelalte premii şi recompense primite de-a lungul anilor de Jean-Luc Godard se mai află un Oscar onorific, care i-a fost atribuit în 2011 de Academia de film americană, un premiu Cesar onorific, un Urs de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, pentru "Alphaville", şi un Leu de Aur la Festivalul de la Veneţia, pentru "Prenom Carmen".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.