Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regulile UE în materie de datorie publică trebuie regândite, apreciază comisarul Paolo Gentiloni

Libya Prospect
Gentiloni

Uniunea Europeană trebuie să îşi pună întrebări cu privire la pertinenţa regulilor sale în materie de datorie publică, într-un moment în care aceasta creşte în toate statele membre din cauza cheltuielilor legate de coronavirus, a apreciat luni comisarul european al Afacerilor economice, Paolo Gentiloni, transmite AFP.

"Este clar că măsurile bugetare necesare adoptate de statele membre pentru a face faţă crizei vor antrena niveluri ale datoriei publice mult mai ridicate în Europa, de peste 100% din PIB în zona euro în acest an", a spus Paolo Gentiloni cu prilejul unei conferinţe organizate de Bundestag (camera inferioară a Parlamentului german), cu privire la viitorul regulilor bugetare europene. "Ar trebui, cel puţin, să ne gândim la rolul pe care ar trebui să îl joace "regula datoriei" în cadrul Pactului de stabilitate şi de creştere", a adăugat italianul, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Codrin Ștefănescu, vești despre starea de sănătate a lui Liviu Dragnea: Starea lui de sănătate se deteriorează pe zi ce trece

Uniunea Europeană a suspendat, în luna martie, aplicarea regulilor din Pactul de stabilitate şi creştere. Printre obligaţiile pe care statele membre UE nu mai trebuie să le respecte în prezent se numără şi faimoasa regulă care cere ca deficitul public să nu depăşească 3% din Produsul Intern Brut precum şi obligaţia de a menţine datoria publică sub pragul de 60% din PIB.

După suspendarea regulilor de disciplină bugetară, statele membre au anunţat cheltuieli publice în valoare de miliarde de euro pentru a ajuta sistemele de sănătate şi a susţine economiile, companiile şi piaţa muncii să facă faţă impactului pandemiei de coronavirus. Recent, oficialii de la Bruxelles au promis că regulile bugetare europene vor rămâne suspendate şi în 2021.

Cu toate acestea, statele membre sunt îngrijorate cu privire la momentul în care regulile bugetare ar putea să se aplice din nou. Oficialii de la Paris şi-au exprimat, la finele lunii septembrie, opoziţia faţă de revenirea acestor reguli atâta timp cât criza Covid-19 nu va fi depăşită în timp ce Germania, care apreciază că regulile sunt funcţionale şi suficient de flexibile, refuză să le modifice.

Citește și: După cazul Baranga, jurnalista Ioana Ene Dogioiu îl dă în vileag pe șeful Grupului de Comunicare Strategică: ‘Este o persoană fără diplomă de licență’ .

Înainte de pandemie, Comisia a lansat un proces de reflexie pentru a actualiza Pactul de stabilitate şi creştere, scoţând în evidenţă existenţa anumitor lacune evidente, a subliniat Gentiloni. Însă, "se înţelege de la sine că, începând din februarie, contextul în care are loc dezbaterea s-a modificat radical", a adăugat comisarul european, care a promis că în 2021 "vor fi prezentate propuneri concrete de reforme posibile pe termen scurt şi lung".

Gentiloni a subliniat că actuala criză sanitară a permis UE să pună la punct "noi instrumente politice radicale", în special un plan de relansare pentru cele 27 de state membre, finanţat printr-o datorie europeană comună. "Acest instrument arată că viziunea unei capacităţi de investiţii coordonată şi finanţată la nivel european nu este un vis îndepărtat", a spus comisarul european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.