Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Relu Fenechiu a dat un adevărat tun economic în plină pandemie: 'Ați vrea să aveți creierul meu, nu-i așa?'

relu fenechiu

Jurnaliștii de la BZI.RO publică o anchetă despre afacerea pusă la cale de Relu Fenechiu în plină pandemie prin intermediul proiectelor de iluminare stradală.

Edilii din țară erau asigurați că Ministerul Mediului le va aproba proiectele pentru modernizarea iluminatului. La schimb, primarii trebuiau să semneze contractele cu firmele controlate de Relu Fenechiu, Ana-Maria Ciotîr și Bogdan Solcanu.

Relu Fenechiu, fost deputat PNL de Iași și ministru al Transporturilor, prin societatea Integra Business Consulting SRL, unde apare în acte doar soția fostului deputat, Mariana Daniela Fenechiu, a primit contracte de la primăriile din țară pentru asigurarea unor servicii de consultanță în domeniul „iluminat public”. Mai precis, comunele din țară aveau nevoie să acceseze fonduri pentru extinderea iluminatului public, cu lămpi moderne, care să contribuie și la reducerea poluării.

Citește și: Încă o angajare CONTROVERSATĂ făcută de PNL: fata unui fost ștab din SRI, angajată pe post de consilier la un primar PNL

Potrivit jurnaliștilor, primarii erau asigurați că vor primi finanțare, deoarece Fenechiu spunea că are relații în Ministerul Mediului. După etapa de consultanță, urma cea de proiectare. Tot prin încredințare directă, contractele ajungeau la Crisbo Company SRL, societatea deținută de Bogdan Solcanu, fiul fostului senator PSD de Iași Ioan Solcanu. Și pentru ca cercul să se închidă, contractul de execuție era semnat cu societatea Urbioled SRL, controlată de Ana-Maria Ciotîr, iubita lui Bogdan Solcanu.

Schema lui Relu Fenechiu a fost pusă în aplicare chiar în anul 2020, în plină pandemie de coronavirus. Totul s-a realizat prin societatea Crisbo Company. Bogdan Solcanu a primit contracte pentru realizarea proiectării în valoare de peste 1 milion de euro. Nu mai puțin de aproximativ 300 de contracte le-a câștigat direct prin intermediul sistemului electronic de achiziții publice de la primării din toată țara. Proiectarea era necesară pentru accesarea fondurilor puse la dispoziție de Agenția Fondului pentru Mediu (AFM) din cadrul Ministerului Mediului. În general, comunele și orașele care au aplicat la AFM au primit între 1 și 1,5 milioane de lei. Urbioled SRL ar urma să intre în scenă cu partea de execuție. Asta ar însemna contracte de cel puțin 300 de milioane de lei, adică 60 de milioane de euro. Potrivit surselor consultate de BZI.RO primarii au fost racolați chiar de pe holurile ministerului sau pe linie de partid. „Primarii care veneau cu cereri de finanțare la Compania Națională de Investiții erau racolați de un reprezentant Urbioled, care le spunea că pot asigura consultanța și proiectarea pentru că au intrare la minister. Au fost întâlniri la Suceava în care primarul din comuna Cornu Luncii le spunea primarilor să lucreze cu ei. El este și vicepreședinte al asociației comunelor din Suceava. Au fost și presiuni la un moment dat”, arată surse avizate din Ministerul Mediului.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Un exemplu interesant este contractul încheiat între Crisbo Company SRL și Primăria Băcești, din județul Vaslui, pentru realizarea unui studiu de fezabilitate necesar pentru accesarea fondurilor AFM. Anunțul a fost publicat pe data de 06.05.2020, ora 08:55. Atribuirea a avut loc în aceeași zi, în același minut, la ora 08:55. Cu viteză amețitoare au fost atribuite contracte și în comuna Ghioroiu, județul Vâlcea, 06.04.2020. ora 13:50 (publicare) – 06.04.2020, ora 14:00 (atribuire).

Exemplele continuă și cu comuna Sadova, din județul Suceava: 06.04.2020, ora 13:12 (publicare) – 06.04.2020, ora 13:13 (atribuire). Conform datelor financiare disponibile, Crisbo Company SRL a avut o cifră de afaceri, în anul 2019, de doar 253.181 lei. Contractele obținute în perioada pandemiei au umflat cifra de afaceri de 20 de ori. La un moment dat, Bogdan Solcanu a avut probleme cu executorii judecătorești.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Când Relu Fenechiu nu participă la achiziții cu Integra Business Consulting, apare în scenă Vali Țugui, fostul șef de cabinet al lui Relu Fenechiu, în perioada când era ministrul Transporturilor. Astfel, Vali Țugui a oferit consultanță, tot pentru proiecte de iluminat public, la Primăria comunei Răucești, județul Neamț. A fost scoasă de la naftalină societatea Spes Consulting SRL, unde unic acționar este Anamaria Magdalena Țugui, soția lui Vali Țugui. În acest caz, Țugui a asigurat consultanță și Crisbo Company partea de proiectare. Toate comunele din țară care au primit finanțare de la AFM sunt în stadiul în care trebuie organizate licitațiile pentru montarea lămpilor.

Contactat telefonic, Relu Fenechiu a precizat că nu mai are legături cu instituțiile publice. „Eu personal nu am relații cu instituțiile publice. Nu este o crimă să ai contracte cu instituțiile publice”, a spus fostul deputat.  Întrebat despre legăturile cu Bogdan Solcanu și despre relațiile politice, fostul deputat a devenit ironic. „Da, eu sunt în toate, de 20 de ani scrieți. Ați vrea să aveți creierul meu, nu-i așa?”, a spus Relu Fenechiu.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

În calitate de fost ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru diverse acte de corupție. Judecătorii au stabilit vinovăția fostului ministru, aplicând și o condamnare. Magistrații au stabilit că pedeapsa pe care trebuie să o ispășească este de cinci ani și șase luni, prin contopirea a două pedepse, date în perioada 2014-2016. Relu Fenechiu este cunoscut pentru dosarele de corupție „Siveco” și „Transformatorul”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.