Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reluarea negocierilor cruciale în Elveţia pentru reunificarea Ciprului

iBalkan.net
cipru

Liderii ciprioţi grec şi turc vor relua luni la Geneva sub egida ONU negocierile văzute ca o şansă istorică de reunificare a insulei mediteraneene, divizată de peste 40 de ani, însă rezultatul rămâne unul incert, relatează AFP şi DPA. 

Negocierile sunt aşteptate să se desfăşoare pe parcursul a trei zile. Dacă se vor înregistra progrese substanţiale, o conferinţă privind Ciprul va avea loc joi, tot la Geneva, "cu participarea în plus a aşa-numitelor puteri garante" ale celor două părţi ale Ciprului - Grecia, Turcia şi Marea Britanie, fostă putere colonială, a informat ONU. 

Sosiţi duminică la Geneva, liderul cipriot turc, Mustafa Akinci, şi preşedintele cipriot grec, Nicos Anastasiades, au avut o primă întâlnire informală.

Luni, ei vor fi primiţi la ora 08:45 locală (07:45 GMT), de consilierul special al secretarului general al ONU pentru Cipru, Espen Barth Eide. 

"Există o şansă reală ca 2017 să fie anul în care ciprioţii vor decide ei înşişi să întoarcă pagina istoriei", a declarat Eide, în urările sale de Anul Noul. 

Nicos Anastasiades s-a declarat duminică "încrezător", în timp ce Mustafa Akinci a declarat că a venit la Geneva "într-un spirit pozitiv". 

ONU a depus toate eforturile pentru organizarea procesului de negocieri deschis în mai 2015. Ultima rundă de negocieri s-a soldat cu un eşec pe 22 noiembrie 2016, când Anastasiades şi Akinci, reuniţi în Elveţia, nu au reuşit să ajungă la un acord. 

Deşi au fost de acord să-şi reia discuţiile, ambele părţi afişează în continuare divergenţe profunde cu privire la chestiunile cruciale care trebuie rezolvate pentru a se pune capăt unuia dintre cele mai vechi conflicte din lume: aranjamentele teritoriale şi de securitate, restituirea proprietăţilor etc. 

Ciprul, cu circa un milion de locuitori, este divizat de la invadarea în 1974 de către armata turcă a părţii de nord a insulei, ca reacţie la o lovitură de stat ce a vizat anexarea ţării la Grecia. 

Republica Cipru, membră a Uniunii Europene din 2004, nu îşi exercită autoritatea decât în partea de sud, unde trăiesc ciprioţii greci. Ciprioţii turci locuiesc în nord, unde se află autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută doar de Ankara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.