DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Renate Weber dorește o întrevedere cu responsabili din IGPR pentru a discuta despre comportamente violente ale poliţiştilor

Renate Weber

Avocatul Poporului, Renate Weber, intenţionează să aibă o întrevedere cu responsabili din IGPR despre comportamentele violente ale unor poliţişti, pentru a vedea ce trebuie făcut ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple.

"Ne gândim foarte serios ca în perioada următoare să avem o întâlnire, o masă rotundă cu responsabili din Poliţie în care să discutăm aceste aspecte, nu doar cele din raport, inclusiv faptul că, după cum relataţi dumneavoastră, numărul comportamentelor violente ale poliţiştilor a crescut mult şi vrem să identificăm soluţiile, vrem să vedem ce anume trebuie neapărat făcut, pentru că aşa ceva să nu se mai întâmple. A fost o perioadă destul de lungă când parcă nu mai eram confruntaţi cu astfel de ştiri. Acum, însă, relatările dumneavoastră din presă ne arată că sunt numeroase astfel de situaţii şi am dori să avem o astfel de discuţie, mai ales că acum avem şi un şef al Inspectoratului General al Poliţiei care e stabil. Stabilitatea în funcţie este foarte importantă", a declarat Weber, miercuri, cu prilejul lansării raportului special al instituţiei privind deficitul de personal din cadrul IGPR şi dotarea logistică.

În opinia sa, lucrurile trebuie să se schimbe inclusiv privind programa de studiu urmată de viitorii poliţişti. Ea a spus că procedurile trebuie făcute în aşa fel încât să-i ofere poliţistului posibilitatea să imobilizeze o persoană, dar şi acesteia şansa să nu fie rănită sau să-şi piardă viaţa.

Adjunctul Avocatului Poporului Mircea Criste a menţionat că instituţia are pe rol câteva sesizări pe aceste teme şi că a solicitat să i se comunice care este programa şcolară la instruire.

Criste a precizat că est în lucru o sesizare privind cazul de la Oneşti, unde doi muncitori şi-au pierdut viaţa după ce au fost luat ostatici de fostul proprietar al apartamentului în care lucrau.

"Pentru Oneşti, avem o sesizare în derulare. (...) Noi avem încă în derulare o serie de cazuri privind violenţa manifestată de poliţişti, felul în care intervin, inclusiv (...) cazul Oneşti. (...) Aici am văzut lipsa unor proceduri foarte clare, adică poliţistul când intervine să ştie nişte pasi pe care trebuie să-i urmeze, asta duce la o eficientizare a intervenţiei (...) şi acelaşi lucru l-am constatat la Oneşti şi am spus că ar trebui o asemenea procedură şi de acolo aşteptam încă nişte răspunsuri privind felul în care ei concret au acţionat şi ce fel de procedură au aplicat", a declarat Mircea Criste.

El a menţionat că în cazul poliţistului împuşcat mortal în apropiere de Timişoara, în timp ce se afla în căutarea unui urmărit internaţional, a fost o problemă de dotare. "Asta am constatat, atât cu privire la armament, care era destul de vechi şi depăşit, dar şi faptul că nu a existat această dotare cu echipament de protecţie", a menţionat Criste.

Ion Ionescu, consilier în cadrul Departamentului Armată, Poliţie şi Penitenciare al Avocatului Poporului, a declarat că majoritatea Inspectoratelor de Poliţie au şefi împuterniciţi.

"În mediul rural, este o situaţie de avarie. Oamenii nu au chestiuni minimale. Nu peste tot, însă am constatat că ele sunt distribuite puţin ilogic. De exemplu, acolo unde au nevoie de etiloteste, mă refer la poliţişti de la Rutieră, nu există. Sunt zone în mediul rural unde poliţiştii au şi atribuţii pe linie rutieră, nu au etiloteste. (...) Parcul auto e învechit, nu au veste reflectorizante, antiînjunghiere, antiglonţ, bastoanele şi căştile sunt ceva uşor. Armamentul e vechi, depăşit fizic şi moral. Deşi sunt pistoale Carpaţi model 74, ele sunt depăşite din punct de vedere tehnic. (...) În zonele montane, staţiile de emisie-recepţie nu am semnal, nu peste tot. (...) Nu mai spun de clădiri, unele dintre ele sunt adevărate relicve, cel puţin în Bucureşti erau trei secţii pericol public, care trebuiau demolate neapărat. (...) În mediul rural există sobe pe lemne, poliţiştii taie lemne în fundul curţii. Apa curentă nu prea este peste tot", a explicat Ion Ionescu, conform agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.