Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REPLICĂ dură a Alinei Mungiu Pippidi pentru Rareș Bogdan: Amatori ca voi avem berechet. Numai un idiot își strînge doctorii de gît pe timp de molimă

jurnalistii.ro
Alina Mungiu Pippidi

Politologul Alina Mungiu Pippidi consideră că nu trebuie să dea specialiștii explicații pentru gafele politicienilor. Într-o analiză publicată pe romaniacurata.ro. „Mi-e rușine cînd văd Bucureștiul din 2021 cu liderii săi așa inferior Londrei din 1665”, spune aceasta în textul intitulat „Cine poartă răspunderea pentru situația de la Foișor pe înțelesul lui Rareș Bogdan”, după ce prim-vicepreședintele PNL a spus că Arafat ar fi putut să prevadă incidentul de la Foișor.

Analiza integrală:

„Pe teritoriul României se aflau, conform Mediafax, pe data de 10 aprilie 64.525 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus în izolare la domiciliu, iar 16.675 de persoane se aflau în izolare instituționalizată. Numărul total de persoane internate cu COVID-19 în România era de 13.748, din care 1.496 la ATI. Asta înseamnă că, în medie, aproape un român din cinci care are o infecție diagnosticată ajunge la spital (enorm, dar asta din cauză că numărul de infecții e de fapt mult mai mare pe seama celor ușoare sau inaparente) și doi români dintr-o sută de cazuri diagnosticate ajung la terapie intensivă. Granițele ATI au fost mult extinse, pentru că în triajele de la spitale și peste tot se administrează oxigen.

La aproximativ o mie de cazuri noi confirmate pe zi în București înseamnă că ajung la spital vreo sută optzeci, și la ATI circa douăzeci. DSP și GCS, comunicatori jalnici, nu ne spun zilnic cîte paturi se eliberează și cîți mor la București (la Berlin văd astea zilnic într-un singur tabel defalcat pe toate regiunile), dar cazurile în surplus (incidența de șapte la sută) sugerează că la fiecare două săptămîni trebuie să adaugi vreo două sute de paturi noi, din care vreo douăzeci la ATI. Nu pot să fiu mai precisă pentru că cifrele din România sunt infecte, și paginile MAI/GCS, DSP, Ministerul Sănătății, INSP și ce mai există nu oferă o bază de date care să reflecte măcar ce știm, lăsînd deoparte ce nu știm din cauza numârul mic de teste, adică o replică a paginii de la JHU sau EDC dar nu pe țări, ci pe județe (cu prevalența, incidența, decese, numărul de cazuri vindecate, paturi ocupate la ATI, eliberări de la ATI). Pe siturile acestor institute figurează poze cu clădiri, minus la ministerul Sănătății unde e și azi poza lui Streinu Cercel cu un decalog de povețe la nivelul lunii martie 2020, cînd asta era o boală nouă.

Prima concluzie pînă aici, că sistemul sanitar e sub o enormă presiune, în care nu mai are ce face decît să rechiziționeze spitale, dat fiind că decidenții le-au închis pe acelea speciale în fața cărora Klaus Iohannis făcea standup la Euronews acum un an (și nimeni nu vrea să fie rechiziționat, desigur, vedem la televizor), pentru că numărul de cazuri produse este prea mare pentru sistem. Evident că Bucureștiul și Ilfovul ar trebui să intre neîntîrziat într-un lockdown pe bune, măcar fără terase deschise și fără contact cu restul țării (trebuiau acordate oamenilor 40 de ore să plece cine vrea și poate lucra de acasă de la țară și pe urmă închis, ca la Paris), și la fel de clar că această decizie e văzută drept politic costisitoare și au fost lăsați cei din linia întîi să se descurce cum vor. Premierul a anunțat, dimpotrivă, o relaxare, probabil din măsurile cu totul inutile de închidere seara a magazinelor (inutile la redus infecția, altfel bune să se mai odihnească vînzătorii, poliția și jandarmii, nu știu de unde mai sunt bani de ore suplimentare).

A doua concluzie este că toți oamenii care răspund de București sunt depășiți. Nu se ajungea la vineri seara la criza de la Foișor, și după ce s-a ajuns ar fi trebuit să vină acolo să rezolve situația exact cei care știau din timp cele de mai sus și nu făcuseră nimic, adică:

Ministrul Sănătății , PLUS, Vlad Voiculescu

Primarul General al Capitalei, independent PNL, Nicușor Dan

Prefectul Capitalei, PLUS, Alin Stoica

Cine e responsabil cu sănătatea pe capitală (cine e ????)

Cine a luat decizia să nu avem carantină, ci dimpotrivă, niște restricții arbitrare și ineficiente, adică primul ministru, Florin Cîțu, PNL.

O bandă de huligani fără măști stăteau vineri seara în drumul salvărilor și se împingeau peste bolnavii de pe tărgi sub pretextul că nu mai puteau de grija lor (ar trebui condamnați la muncă în folosul comunității să spele toalete de spital un an după așa ceva) fără ca nici un decident să aibă curajul să vină să rezolve situația, să pună niște garduri de perimetru care să limiteze accesul și să împingă presa și pe scandalagii după ele (poliția ar fi trebuit să îi bage în dube.). La Foișor, Rareș, nu prea e curte, nu e loc de salvări.

A treia concluzie este că toți cei care iau bani de comunicare nu fac nimic, și șefii lor politici sunt de vină că nu i-au numit sau au numit incompetenți. Nu există purtător de cuvînt al Ministerului Sănătății, nu există un purtător de cuvînt la guvern, nu am idee dacă mai e careva la Președinție, astfel că Voiculescu și Cîțu, care nu au nici o treabă cu sănătatea, gafează nonstop direct, dar cînd a fost la greu vineri seara s-au ascuns în case, deși au fost ore de transmisie în direct cînd se puteau duce acolo. Orașul e împînzit cu panouri publicitare stupide cu măști și merdenele în loc de comunicări clare cum să aerisești, cînd e masca indispensabilă și de ce vaccinul Astra Zeneca nu e mai periculos ca Paracetamolul. Sunt acasă de zece zile și văd cum ce a fost la început o coloană de cinci sute de persoane sub ferestrele mele mai are un pic și ajunge la cinci mii, proasta comunicare alimentează protestele.

Ideea salvatoare nu e, după asta, ca acei puțini oameni competenți care muncesc non stop să acopere greșelile decidenților politici să fie chemați la judecata coaliției voastre, Rareș, că voi nu vă puteți duce în locul lui Arafat să faceți nici măcar cît face el, în timp ce amatori la fel de puțini calificați să vă ia vouă locul avem berechet. Poate nu ajungeați să pierdeți controlul epidemiei dacă nu erați singura țară din Europa unde politrucii au dat afară în direct pe specialiștii care luptau cu pandemia, în loc să fie invers. Înțeleg eu că PR-ul cere să fie sacrificat cineva, dar numai un idiot își strînge doctorii de gît pe timp de molimă. Lasă că aveți timp după ce scăpăm cu viață și pînă la răspunderea penală pentru morțile în exces rezultate de la brambureala asta.

Pînă atunci, dacă facem fiecare cite ceva, după competența noastră, vezi dacă nu poți face chiar nimic să fie umplute vidurile de la comunicare. Epidemia e cum e, spitalele sunt sînt, dar uneori mai eviți morți și îmbolnăviri dacă dai reguli clare și ai oameni buni care să le explice poporului. Citesc și azi proclamațiile autentice ale Lordului Primar al Londrei din Jurnal din anul ciumei al lui Daniel Defoe. Londonezii nu aveau nimic, nici vaccin, nici oxigen, nici apă filtrată sau dezinfectante cu clor, decît bunul simț, organizarea și un stil exceptional de a se adresa locuitorilor. Mi-e rușine cînd văd Bucureștiul din 2021 cu liderii săi așa inferior Londrei din 1665”, a scris Alina Mungiu Pippidi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.