DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Reprezentant ONG anti-SIDA:Notarea diagnosticului în fișe de eliberare a permiselor,discriminatorie

hiv sida

oordonatorul de proiect Asociaţia Română Anti-SIDA, Liana Velica a precizat, joi, în cadrul unei dezbateri publice, că notarea pe fișele medicale a unor diagnostice precum cancer, HIV, sau hepatită, în contextul eliberării permisului de conducere sau al angajării, e discriminatorie.

Coordonatorul de proiect ARAS (Asociaţia Română Anti-SIDA), Liana Velica, a precizat în cadrul unei debzateri publice privind proiectul pentru modificarea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, că trebuie să se renunțe la notarea pe fișele medicale a diagnosticelor precum cancer, HIV, deoarece acest lucru nu are nicio implicație vizavi de permisul auto, ci doar discriminează. Velica a propus doar păstrarea calificativului apt/inapt pe fișa medicală necesară în acest sens.

„Notarea pe fişele medicale a unui diagnostic cum ar fi cancerul în remisie alături de calificativul apt nu are nicio implicaţie pentru permisul auto al unei persoane, dar are implicaţii asupra datelor personale. Dacă notezi diagnostic de infecţie cu HIV pe o adeverinţă de angajare a cuiva bibliotecar nu îi afectează activitatea de bibliotecar, însă poate avea ca efect discriminarea la locul de muncă. În ţările Europei, cu excepţia României şi Bulgariei, aceste tipuri de formulare conţin calificativul apt, inapt, apt condiţionat şi nu antecedente personale sau denumirile unor boli cronice fără relevanţă în domeniul pentru care se solicită documentul respective”, spune Liana Velica.

Reprezentantul ARAS a solicitat, totodată, modificarea fișei medicale și a altor adeverințe, formulare sau fișe, motivând că acestea ajung în mâinile unor cadre care nu au pregătire medicală și care nu sunt obligați în sensul păstrării confidențialității.

Liana Velica a spus că modificarea acestor fișe este esențială, deoarece toate datele medicale înscrise aici duc la crearea unui cadru prielnic discriminărilor mari.

„Am vrea să fie modificată această fişă astfel încât să nu mai trecut dignosticul, ci să fie trecut doar apt, inapt, apt condiţionat pentru că acel diagnotic nu are nicio relevanţă la oficiul de şomaj. În momentul acesta şi fişa medicală de aici are antecedente personale, există formularul de adeverinţă medicală unde există rubrica pentru înscrierea la şcoală, grădiniţă, facultate în care se arată că se află în evidenţă, iar medicii sunt obligaţi să noteze bolile cronice unele din aceste boli cronice confruntându-se cu o foarte mare discriminare. Vorbim aici de infecţia cu HIV, hepatită, boli psihiatrice, cancer”, a completat reprezentantul ARAS.

Coordonatorul de proiect ARAS a concluzionat spunând că aceste date aparțin strict pacientului în cauză și că situația în care el este pus în acest sens nu este una confortabilă, datele în cauză neavând nicio relevanță în contextul șofatului.

„Sunt nişte informaţii care îți aparţin şi nu vrei să ştie funcţionarul de la Poliţie care trebuie să îţi preschimbe permisul dacă ai sau nu au un sân în cazul cancerului de sân. Este ceva personal. Nu are nicio relevanţă asupra condusului maşinii”,a spus reprezentantul ARAS.

Această propunere a fost făcută în cadrul dezbaterii publice organizate joi, la sediul Ministerului Sănătății, privind modificarea modificarea Ordinului ministrului sănătăţii nr.1162/2010 pentru aprobarea normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.