Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reproșurile FMI după discuția cu deputații din Comisia de buget: Moment STÂNJENITOR la sosire

www.hotnews.ro
FMI la Bucuresti

Intalnirea reprezentantilor Fondului Monetar International cu reprezentantii Comisiei de Buget din Camera Deputatilor a inceput cu un moment mai putin placut. Membrii delegatiei Fondului ajunsesera in Parlament, insa nu i-a asteptat nimeni care sa-i indrume spre sala unde urma sa aiba loc sedinta. In scurt timp, presedintele Comisiei, socialistul Leonardo Badea si-a facut aparitia, facand o buna aparitie de gazda. Timp de 5 minute presa a avut ocazia de a face fotografii, dupa care a fost rugata sa paraseasca sala pentru a incepe discutia propriu-zisa.

Apoi urmeaza sa fie publicate si aprobate de catre Comitetul Director punctele consensuale adoptate pe problematica economica, potrivit Hotnews.ro.

Romania a inregistrat foarte multe progrese si a facut serioase eforturi in trecut pentru a reveni la fundamente macroeconomice bune. Noi suntem in favoarea oricaror politici publice care sa creasca prosperitatea Romaniei.

- Datorita reducerilor fiscale anvelopa de venituri a scazut considerabil si aceasta limiteaza capacitatea Guvernului sa isi atinga tintele fiscale. Atunci cand veniturile Statului scad, devine foarte greu sa reversezi aceste masuri. Cand oamenii se obisnuiesc cu taxe si impozite relaxate, e foarte greu sa le cresti ulterior.

- A doua problema: investitiile publice. Si nu vreau sa ma refer numai la cantitatea lor ci si la calitatea investitiilor publice. Punctul nostru de vedere este ca in Romania consumul a crescut puternic, dar investitiile publice sunt aproape de zero. Iar pentru a avea o crestere economica sustenabila, politicile publice trebuie indreptate catre investitii publice. De asemenea, ati crescut cheltuielile pentru salarii si pensii, dar cele pentru investitii nu.

- Cand cresterea salariilor depaseste productivitatea, asta submineaza productivitatea si finantele publice. De asemenea, afecteaza activitatea antreprenorilor sdin sectorul privat

- In sectorul financiar, Romania a inregistrat progrese semnificative, mult peste alte tari. Nivelul neperformantei a scazut de la peste 20% sub 1. Dar si aici, anul trecut au existat cateva initiative legislative care au amenintat stabilitatea financiara. Ma refer in special la legea darii in plata si la cea a conversiei. Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra lor si nu ne asteptam ca impactul acestor legi sa fie unul foarte consistent. Dar e foarte important ca asemenea reglementari sa se faca cu mare atentie. Romania a demonstrat o determinare pozitiva a luptei impotriva coruptiei. Sprijinirea progreselor in aceasta zona va aduce Romaniei beneficii pe termen mediu si lung.

- Relaxarea fiscala a Romaniei este cea mai agresiva din toata Europa.

Citeste si: Tranzacţia GIGANT la sfârşit de primăvară: Ce se va întâmpla cu RCS-RDS

Raspunsul deputatilor romani:

- Dorim sa dezvoltam stabil si durabil economia. Dorim o crestere economica inteligenta, sustenabila si incluziva care sa sporeasca increderea investitorilor in economie.

- Sigur, si noi am analizat cu mare atentie prognoza incasarilor la buget, raportat la PIB. Pentru 2017 ne-am propus un procent de 31.2% din PIB. In 2016 procentul era de 29.5.Noi vrem sa avem mai mult mai ales pentru ca suntem departe de media europeana, de crca 40%. Noi dorim sa ajungem acolo si de aceea investitiile le consideram esentiale pentru dezvoltarea mediului economic. Ne-am asumat printr-o programare multianuala a bugetului, investitiile sa ajunga la 17.8%. Este un obiectv realizabil si incercam sa realizam un mediu concurential cu mai multi romani in clasa de mijloc.

- Desigur, mai multi romani in clasa de mijloc (...)avem un plan in privinta salariilor si a pensiilor care sa aiba la baza- dori sa trecem de la paradigma fortei de munca eftine la cea a fortei de munca calificte. Punem accent pe educatie, pe cercetare si pe inovare.

- Venim cu un pachet legislativ care va purta numele de Cod Economic al Romaniei care va include legi cu caracter economic. De asemenea, vom pune accent pe preventie. Sa avem o lege a preventie, tocmai pentru a incuraja investitorii ca in Romania exista un mediu predictibil si prietenos, un mediu care urmareste descurajarea birocratiei. Am inceput reducerea unor taxe parafiscale. Se va crea un departament care va urmari debirocratizarea si care va urmari toate taxele din punct de vedere al randamentului fiscal. Toate aceste instrumente vor sprijini lupta impotriva coruptiei.

- Cu privire la legea salarizarii, precizam ca exista un calendar de implementare pana in 2020. Va promit ca vom face o analiza foarte riguroasa a acestei legi atunci cand ea va ajunge pe masa comisiei noastre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.