Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova alege: Totul sau nimic!

Cetățenii Republicii Moldova își vor decide, la alegerile din 11 iulie, soarta statalității și a calității vieții acasă. Opțiunile sunt clare: cu Rusia sau cu Europa, comunism sau modernizare, sărăcie sau investiții UE, teroarea hoților sau forța legii. Altfel spus: pachetul de redresare economică de 600 de milioane de euro, alocat pentru următorii trei ani de Comisia Europeană, într-un efort fără precedent față de un stat care nu e membru al UE (bani condiționați de combaterea corupției și reforme) sau dictatul mafiei post-sovietice, care pregătește fraudarea alegerilor prin transportul masiv de votanți din Transnistria, cărora le cumpără ieftin voturile.

Ca la alegerile prezidențiale din noiembrie, balanța va fi înclinată de diaspora. Procesul electoral din stânga Prutului urmează, firesc, evoluția celui din România: exodul masiv al populației a fost urmat de activismul democratic al diasporei, care se mobilizează tot mai puternic de la un vot la altul.

În cazul prezidențialelor din Republica Moldova, anul trecut s-au prezentat la urne de două ori mai mulți alegători la secțiile din străinătate, față de 2016. La 15 noiembrie 2020, 93% din voturile diasporei au fost pentru Maia Sandu.

Duminică, e așteptată, de asemenea, mobilizarea masivă a moldovenilor ce trăiesc în România și în celelalte țări ale Uniunii Europene. Și, implicit, a rudelor de acasă, prin efectul de mobilizare ce s-a produs deja la prezidențiale și care l-a lăsat pe Dodon câștigător numai în Transnistria, Găgăuzia și Regiunea Nord.

Sondajele sunt favorabile Partidului Acțiune și Solidaritate – pe care se bazează președinta pro-europeană Maia Sandu – PAS fiind urmat la mare distanță de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Proporțiile victoriei vor fi decise, în special, de diaspora ce trimite anual acasă un sfert din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova, de Chișinăul majoritar pro-Sandu în ambele tururi și de tineretul din republică – dornic, în proporție îngrijorătoare, să emigreze în căutarea unei vieți mai bune.

Înfrângerea lui Dodon a arătat voința puternică a moldovenilor de a-și scoate statul din zona gri a banditismului oficializat și a înapoierii cronicizate. Iar scandalul secțiilor de votare din străinătate se va întoarce împotriva celor care, la Chișinău, n-au învățat nimic din ticăloșia păguboasă a lui Ponta în 2014.

La 11 iulie, Republica Moldova alege: totul sau nimic. Depinde de fiecare vot!

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.