Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova și Ucraina vor să ușureze retragerea trupelor rusești din Transnistria

economist.com
transnistria

Ministrul Apărării Republicii Moldova, Anatol Șalaru, și omologul său ucrainean, Stepan Poltorak au căzut de acord să deschidă  un "coridor verde care să permită retragerea trupelor ruse din Transnistria. Cele două părți urmează să realizeze și un plan de retragere a armamentului rus din regiune precum și de distrugere, cu ajutor american a muniției aflate în stare proastă

„Am discutat crearea unui coridor special pentru militarii ruși, aflați în regiunea transnistreană și pentru armamentul și muniția care este depozitată la Colbasna. Am fost informat oficial că partea ucraineană este gata să pregătească un coridor pentru evacuarea armatei ruse și a armamentului. Am stabilit că urmează să trimitem specialiștii noștri în Ucraina pentru a elabora partea tehnică", a spus Șalaru pentru Deschide.md.

Totuși, rolul acestor discuții este mai degrabă politic decât tehnic. Atât ucrainienii cât și moldovenii au pe teritoriul lor trupe rusești de care ar dor să "scape". Discuțiile nu au inclus Rusia, ci par a fi menite mai degrabă să pună presiune pe aceasta la nivel internațional.

„Urmează să ne adresam instituțiilor internaționale pentru a face presiuni asupra Rusiei să-și retragă armamentul și armata. Noi oferim toate căile: maritim, terestru și aerian”,a spus Șalaru pentru sursa citată.

Transnistria este o porțiune din teritoriul moldovean pe care funcționează o "Republică Autonomă Transnistreană", ne-recunoscută internațional. Pe teritoriul acestei "republici", Grupul Operațional al forțelor Ruse (GOTR) are rolul declarativ de a păzi munițiile rămase din al doilea război mondial și de a menține "pacificatoare" în regiune, GOTR este de fapt fosta Armată a 14-a rusă și prezența sa nu este recunoscută de statul moldovean ca fiind legală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.