Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova sărbătoreşte Ziua Limbii Române

YouTube
Maia Sandu

Republica Moldova sărbătoreşte Ziua Limbii Române

Republica Moldova sărbătoreşte, pe 31 august, Ziua Limbii Române. Cu această ocazie, au fost organizate mai multe evenimente, printre care şi Marea Dictare Naţională, o competiţie de cunoaştere a limbii române, organizată de guvernul de la Chişinău cu prilejul sărbătorii naţionale. La eveniment au fost prezenţi preşedinta Maia Sandu şi ministrul educaţiei şi cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun, informează presa de peste Prut.

"Azi, 31 august 2023, după 34 de ani de când sute de mii de oameni au cerut în Piaţa Marii Adunări Naţionale declararea limbii române drept limbă de stat, precum şi trecerea la grafia latină, avem bucuria de a ne sărbători limba în cel mai frumos mod. 445 de oameni au scris azi în limba română în mod liber, cu respect faţă de scrierea corectă şi cu dragoste faţă de limba neamului nostru, în cadrul evenimentului Marea Dictare Naţională", a scris Maia Sandu într-o postare pe Facebook.

"Însă nu a fost mereu aşa. În perioada sovietică, poporul nostru a fost privat de dreptul la autodeterminare, dar şi de dreptul la limba română, cu scopul de a ne lipsi de identitate naţională şi de a ne mutila conştiinţa de neam. Puteai fi denigrat, ameninţat, destituit din funcţie sau chiar aveai dosar penal pentru că vorbeai în limba ta. Cu toate acestea, studenţi, scriitori, oameni de artă, matematicieni, profesori au avut curajul şi au cerut cu voce tare dreptul la limbă, la viitor şi demnitate de neam. Să-i onorăm pe cei care au readus limba română pe pământul nostru - poeţi, scriitori, compozitori, actori, cântăreţi şi profesori", a continuat preşedinta Republicii Moldova.

Maia Sandu a mai subliniat că "limba română are locul ei demn în rândul statelor lumii. În Uniunea Europeană, acolo unde vrem să ducem Republica Moldova, limba română are un loc respectat. Moldovenii îşi doresc să trăiască liber, în pace şi înţelegere pe propriul pământ. Limba română trebuie să ne unească în acest deziderat".

În Republica Moldova, Ziua Limbii Române a început sa fie celebrată în 1990 şi este strâns legată de procesele de renaştere naţională de la sfârşitul anilor '80 ai secolului trecut, precizează Radio Chişinău.

La 31 august 1989, Sovietul Suprem al RSS Moldoveneşti a adoptat legea care decreta limba română drept limbă de stat. Totodată, a fost votată şi o altă lege care prevedea trecerea de la grafia chirilică la alfabetul latin.

Din 1990, Ziua Limbii Române este marcată în fiecare an în Republica Moldova, iar din 2013 şi în România.

Limba română a fost consfinţită ca limbă oficială în Declaraţia de Independenţă, votată de Parlament la 27 august 1991, însă în Constituţia adoptată în 1994 de Parlamentul dominat de agrarieni figura sintagma "limba moldovenească".

Abia în martie anul curent, Parlamentul de la Chişinău a votat o lege de implementare a considerentelor Curţii Constituţionale care în 2013 a decis că denumirea corectă este cea de limba română, deoarece textul Declaraţiei de Independenţă prevalează asupra Constituţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.