Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova se înarmează! Chișinăul vrea să cumpere un sistem de apărare anti-aeriană

stiripesurse.md
moldova racheta

Republica Moldova va cumpăra un al doilea radar performant de supraveghere aeriană, care va ajunge vara viitoare. În plus, Ministerul Apărării caută acum și un sistem de apărare anti-aeriană, a spus Europei Libere ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

La sfârșitul anului trecut, R. Moldova a obținut primul său radar modern, fabricat de o companie franceză și cumpărat cu bani din bugetul național. Achiziția a fost criticată după ce la mijlocul lui februarie, de două ori în decurs de o săptămână, în sudul R. Moldova au căzut epavele unor drone iraniene „Shahed”, folosite de Rusia în războiul împotriva Ucrainei, conform stiripesurse.md.

Radarul achiziționat a fost și continuă să fie o temă de dezinformare și speculații. Cineva se gândește că acest radar ne dă o acoperire și o apărare împotrivă oricărui pericol din spațiul aerian”, a comentat reproșurile ministrul Nosatîi, în discuția cu Europa Liberă.

El a explicat că sistemul GM200 nu poate doborî țintele aeriene și este destinat monitorizării spațiului aerian.

Noul sistem vine să completeze cele în jur de 20 de radare care există în Armata Națională, dar, cu părere de rău, sunt depășite de timp și nu asigură acele caracteristici tactico-tehnice. Împreună cu acest radar performant, ele nu pot depista chiar fiecare dronă cu o dimensiune destul de mică sau alte ținte ce ar prezenta un pericol pentru cetățeni”, a precizat Nosatîi.

Cum funcționează radarul francez care va supraveghea cerul Republicii Moldova

Potrivit ministrului, următorul radar, care ar urma să ajungă în R. Moldova la mijlocul anului 2025, va fi procurat din fonduri europene, prin Instrumentul European pentru Pace, va fi unul performant și, împreună cu sistemele existente, „va da o acoperire mult bună decât acum”.

Următorul pas ar fi procurarea unui sistem de identificare și doborâre a țintelor aeriene. „Evident că nu putem să ne limităm doar la monitorizarea spațiului aerian și la posibilitatea de a avea o capacitate de avertizare timpurie, adică de a înștiința cetățenii despre pericol”, a spus Nosatîi.

El a menționat că acum ministerul „caută și negociază contracte” pentru un sistem de apărare anti-aeriană, chiar dacă nu are suficienți bani pentru a-l cumpăra.

Este clar că pentru sisteme mai sofisticate și o rază de acțiune mai lungă și o altitudine mai înaltă avem nevoie de investiții destul de mari. Aici vom miza mai mult pe asistența externă”, a precizat ministrul Apărării.

Armata se pregătește pentru „orice scenariu militar”

La cei 2 ani de la începutul invaziei rusești în Ucraina, Nosatîi spune că actualmente nu există nicio amenințare directă militară la adresa R. Moldova, chiar dacă analiștii militari fac diferite scenarii, „uneori foarte periculoase”.

Datorită efortului și sacrificiului forțelor armate ucrainene, forțele rusești sunt ținute tot mai departe de R. Moldova. Obligațiunea noastră este să ne pregătim pentru orice scenariu militar. Aceasta presupune dezvoltarea sistemului național de apărare, modernizarea lui și pregătirea rezervei Forțelor Armate”, afirmă ministrul Apărării.

În luna mai, în R. Moldova va avea loc exercițiul militar „Swift Response”. Pe site-ul NATO, acesta este inclus în lista aplicațiilor militare asociate manevrelor pe scară largă „Steadfast Defender 2024”, cel mai mare exercițiu militar de la Războiul Rece încoace, la care vor participa peste 90.000 de militari.

Au fost multe manipulații pe acest subiect, dar Armata Națională nu poate participa la exercițiile NATO, pentru că participarea este limitată doar la țările membre. Noi vom participa la Swift Response, la care R. Moldova participă din 2021. Manevrele se vor desfășura pe teritoriul național și vor include efectivul batalionului cu destinație specială [Fulger] și militari din Statele Unite”, a explicat Anatolie Nosatîi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.