Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Restart pe scena internațională: China și Europa nu ar trebui să se vadă una pe cealaltă drept rivale (Xi Jinping)

www.dw.com
China UE

China și Uniunea Europeană au convenit joi, la primul lor summit cu prezență fizică din ultimii patru ani, că relația lor comercială ar trebui să fie mai echilibrată, dar nu au dat niciun semn de rezolvare a divergențelor existente, scrie Reuters, conform Rador Radio România.

Făcând presiuni asupra Beijingului din cauza deficitului comercial mare pe care UE îl înregistrează în raport cu China, liderii UE au spus că Europa nu va tolera „concurența neloială” din partea Chinei, iar Beijingul a avertizat UE că se așteaptă la prudență din partea Bruxelles-ului atunci când acesta va introduce politici comerciale „restrictive”.

De asemenea, nu a existat niciun semnal că UE a făcut vreun progres în a convinge China să-și folosească mai mult influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina - o sursă de tensiune în relațiile UE-China - și să nu mai ajute Moscova să evite sancțiunile din cauza războiului.

China și UE au un interes comun pentru o relație stabilă și constructivă bazată pe respectul față de ordinea internațională bazată pe reguli, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, la o conferință de presă, după ce delegația UE s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping și premierul Li Qiang.

„Trebuie să facem ca relațiile noastre comerciale și economice să fie mai reciproce și echilibrate”, a spus Michel, adăugând că blocul comunitar se așteaptă ca Beijingul să ia măsuri mai concrete pentru a crește accesul pe piață pentru companiile străine.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că părțile au discutat cauzele fundamentale ale dezechilibrului lor comercial, de la lipsa accesului la piața chineză și tratamentul preferențial pentru firmele chineze până la supraproducția chineză.

„Din punct de vedere politic, liderii europeni nu vor putea tolera ca baza noastră industrială să fie subminată de concurența neloială”, a spus ea.

UE spune că deficitul său comercial de aproape 400 de miliarde de euro (431,7 miliarde de dolari) cu China reflectă restricțiile impuse companiilor UE care operează acolo.

O serie de comisari ai UE, inclusiv responsabilii pentru comerț și climă, au vizitat Beijingul de când China a ridicat anul acesta restricțiile de la frontieră impuse în pandemie. Principalele probleme care produc iritare în relațiile bilaterale continuă să existe, dar s-au înregistrat progrese limitate în ceea ce privește problemele tehnice.

Von der Leyen a spus că liderii au discutat despre dispozitivele medicale, produsele cosmetice și indicatorii geografici pentru produsele alimentare cu scopul remedierii dezechilibrelor comerciale.

S-a înregistrat „progres” în ceea ce privește disponibilitatea Chinei de a clarifica restricțiile cu privire la fluxurile transfrontaliere de date care au afectat firmele UE care operează în a doua economie din lume, a mai spus ea.

Dar, într-o lovitură dată relațiilor UE-China, Italia a informat China oficial „în ultimele zile” că părăsește Inițiativa Belt and Road susținută de Xi, după cum au declarat miercuri surse guvernamentale italiene pentru Reuters.

"Confruntarea"

Xi a spus că China și Europa nu ar trebui să se vadă una pe cealaltă drept rivale sau să "se angajeze într-o confruntare" din cauza sistemelor lor politice diferite.

China este dispusă să facă din Uniunea Europeană a celor 27 de națiuni un partener economic și comercial cheie și să coopereze în domeniul științei și tehnologiei, inclusiv în domeniul inteligenței artificiale, a spus Xi.

În discuțiile de la Casa de oaspeți de stat Diaoyutai din Beijing, el a cerut UE să „elimine interferențele de tot felul” în relațiile bilaterale, după cum a informat postul de stat CCTV. Xi a mai spus că ambele părți trebuie să dezvolte „o percepție corectă” una despre cealaltă și să încurajeze înțelegerea și încrederea reciprocă.

În cadrul unei întâlniri separate, premierul Li Qiang a spus că China se opune unei „politizări și securitizări ample” a problemelor economice și comerciale, care ar încălca normele de bază ale economiilor de piață, a spus CCTV. „Sperăm că UE va fi prudentă atunci când va introduce politici economice și comerciale restrictive și când va folosi măsuri de remediere comercială astfel încât să-și mențină deschise piețele comerciale și de investiții”, a spus Li.

Un obiectiv important al vizitei UE a fost să-l îndemne pe Xi să împiedice companiile private chineze să exporte în Rusia produse europene cu dublă utilizare pentru campania militară a Rusiei în Ucraina.

Charles Michel a cerut Chinei să „se implice în mod constructiv” în propunerile de pace ale Kievului, dar oficialii UE nu au menționat nicio măsură în problema reexporturilor private chineze în Rusia.

China a respins o investigație anti-subvenție a UE cu privire la autovehiculele electrice chinezești și a politicii UE de „reducere a riscurilor” care urmărește reducerea dependenței de importurile din China, în special de materii prime esențiale.

He Yadong, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului, a declarat că China crede că investigația „perturbă și distorsionează serios lanțul global al industriei auto... și va avea un impact negativ asupra relațiilor economice și comerciale China-UE.

Noah Barkin, expert principal invitat al German Marshall Fund, spune că summitul a fost în mare parte despre „gestionarea divergențelor și prevenirea unei degenerări într-o confruntare”.

„UE și-a atins principalul său obiectiv, și anume de a transmite gravitatea îngrijorărilor sale față de dezechilibrele din relația comercială și față de sprijinul Chinei pentru Rusia”, a spus el. „Dar ar fi greșit să ne așteptăm de la Xi Jinping să facă schimbările economice și politice fundamentale pe care UE le așteaptă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.