Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Retrospectiva 2015: The Good, the Bad, and the Ugly. Cele mai controversate legi

deputati_84347600

Anul 2015 nu a fost lipsit de discuții majore. Pachete importante de legi au fost trecute prin Parlament, dar și legi mai vechi au fost puse în discuție.

Marile controverse

Legile electorale

Una dintre schimbările cele mai surprinzătoare de atitudine în Parlament a fost aceea de a accepta înființarea unui partid cu doar trei membri. Această flexibilitate a venit, cel mai probabil, în urma manifestațiilor dinaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale. Acestea au arătat că populația pune preț pe vot și că politicienii care înfruntă populația, pe această temă, îşi riscă propria carieră.

Sub această presiune au fost dezbătute și adoptate Legea partidelor, legile privind alegerile locale și parlamentare și Legea finanțării partidelor. Pe lângă simplificarea înființării unui partid, legile prevăd crearea unor condiții mai simple pentru candidatura independenților, și, teoretic, un control mai bun al finanțării partidelor.

50VhjQC Sursa: Sistemul public de pensii din România: între crize şi reforme. Analiza sistemului pensiilor speciale.

Acestea au fost eliminate în timpul crizei economice, cu excepția celor din Justiție. Totuși, în 2015 ele se întorc încet-încet.

În aprilie aviatorii își „recâștigă” acest drept, pe fondul unei anumite simpatii populare. În vară, când atenția publică este diminuată, militarii (inclusiv în serviciile secrete), funcționarii publici din administrația Penitenciarelor, diplomații și funcționarii parlamentari primesc și ei pensii speciale.

În septembrie pe listă sunt incluși și unii funcționari ai Curții de Conturi. Și, astfel, terenul este pregătit pentru adăugarea pe listă a parlamentarilor. Care au fost promulgate. Drept urmare au pregătit pensii speciale și pentru aleșii locali, iar legea a fost contestată de Guvern la CCR. Rămâne de văzut care va fi rezultatul.

Citiți și: Parlamentarii și-au votat pensiile speciale

Există două tipuri de criticii care au fost aduse reinstituirii sistemului de pensii speciale.

O primă critică este că nu se respectă principul contributivității. Cei care vin cu această critică nu contestă neapărat oportunitatea unor pensii mai mari, în special pentru cei care în mod obiectiv nu pot lucra o viață întreagă într-un domeniu. Dar ei ar dori ca aceste eventuale pensii să fie însoțite de contribuții transparente la bugetul pensiilor. În lipsa unui asemenea aranjament, pensiile speciale se acordă netransparent, fără ca impactul lor bugetar să fie înțeles.

O altă critică ține de descrierea pensiilor speciale ca privilegii. Criticii ce au această perspectivă încearcă de regulă să sugereze că pensiile speciale sunt nemeritate sau, chiar nesimțite.

Și controverse mai discrete

Tot în 2015...

A fost adoptată o variantă a legii Big Brother. Conform acesteia, furnizorul de telefonie are voie să stocheze datele de trafic vreme de trei ani. Variante anterioare respinse în Parlament prevedeau obligația de a păstra aceste date.

Li se permite primarilor și șefilor de Consilii județene să facă parte din Adunările Generale ale Acționarilor, înlăturând astfel procesele penale unora dintre ei.

Citiți și: Aleșii locali pot face parte din AGA asociațiilor de utilități publice. Președintele a promulgat legea.

Este interzis fumatul în spațiile publice adică în...

...„orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

Citiți și: Legea care interzice fumatul în toate spațiile publice închise a fost adoptată 

Se reconfirmă numărul de câini care  îi este permis unui cioban. Numărul nu depinde de mărimea turmei. De asemenea, se reglementează când are voie oaia să pască și când nu.

Citiți și: Cine a decis numărul de câini la stână

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.