Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revista 'Nature' a scris despre eficacitatea și siguranța vaccinului rusesc 'Sputnik V'

sputnik 5 vaccin

Vaccinul rusesc împotriva coronavirusului, ”Sputnik V”, este folosit, deja, în aproape 70 de țări ale lumii, dar nici până acum nu a primit aprobare din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din cauza controverselor legate de efectele secundare, scrie revista științifică ”Nature”, relatează agenția RIA Novosti.

Autorul articolului arată că ”Sputnik V” a devenit primul preparat din lume destinat prevenirii COVID-19 înregistrat oficial și a primit aprobarea a zeci de state, dar, pentru distribuție globală, serul are nevoie și de permisiunea OMS. Numeroși epidemiologi străini au criticat serul dezvoltat de ruși pentru că a fost înregistrat mult prea repede.

Unele temeri au fost spulberate după amplul articolul publicat în prestigioasa revistă ”The Lancet”, unde se preciza, printre altele, că ”Sputnik V” are o eficacitate de 91,6% în prevenirea infecției cu coronavirus și ajută în proporție de 100% să fie evitată o formă severă a bolii provocate de virusul SARS-CoV-2. Ulterior, în aprilie 2021, Centrul de Cercetare ”N. Gamaleya” din Moscova, dezvoltatorul vaccinului, a dezvăluit date noi, conform cărora eficacitatea serului după administrarea ambelor doze a fost de 97,6%.

În pofida criticilor care continuă să vină din partea oamenilor de știință străini, preparatul a fost aprobat în țări precum Coreea de Sud, Argentina, Ungaria și India, iar în Emiratele Arabe Unite, eficacitatea lui a fost evaluată la 97,8%.

În articolul din ”Nature” se menționează, de asemenea, că, spre deosebire de AstraZeneca și Johnson & Johnson, ”Sputnik V” conține nu unul, ci două adenovirusuri, ceea ce-i sporește proprietățile de protecție. În plus, după imunizarea cu preparatul rusesc, în nici o țară din lume nu au fost semnalate cazuri de tromboze, ceea ce nu se poate spune despre celelalte două vaccinuri. În special, în Argentina, Brazilia și San-Marino nu au fost consemnate consecințe grave ale vaccinării.

Studii ulterioare legate de ”Sputnik V” și realizate atât în Rusia, cât și peste hotare, ar putea ajuta la formarea unui tablou mult mai exact al eficacității și securității lui, a concluzionat autorul articolului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.