Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revolta din Justiție BUBUIE necontenit! AMR, despre OUG: Cuprinde și dispoziții care lovesc în principiul separației carierei magistraților

ciocanel judecator

Asociația Magistraților din România (AMR) critică OUG pe legile justiției, despre care precizează că a fost adoptată "de pe o zi pe alta" și conține dispoziții care lovesc în principiul separației carierelor judecătorilor și procurorilor.

"Ordonanța de Urgență nr. 7/2019 a fost adusă la cunoștința CSM și adoptată de pe o zi pe alta, adică exact așa cum n-ar trebui să se procedeze dacă ne-ar păsa de principiul cooperării loiale între puteri. Până ne-am desmeticit, ca să nu mai spunem că n-am apucat să o aprofundăm, a fost pusă pe ordinea de zi a Guvernului și aprobată. Această modalitate de „acțiune” ne amintește de lansarea în spațiul public a unui simplu „PowerPoint”, în august 2017, cu privire la modificări de esență ale Legilor Justiției. Și atunci, și acum, AMR a reacționat, în mod îndreptățit, mai cu seamă că un asemenea mod de lucru a constituit mărul discordiei în sistemul de justiție, continuând să adâncească fisura dintre noi", transmite președintele interimar al Asociației Magistraților din România (AMR), Andreea Ciucă, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ - Directorul general al fermei de porci deținute de fiul lui Liviu Dragnea, CONDAMNAT la 7 ani de închisoare de Tribunalul Bucureşti

Asociația Magistraților din România transmite că, deși OUG pe legile justiției conține prevederi solicitate de CSM privind deblocarea unor situații ce țin de organizarea judiciară și de recrutarea magistraților, "actul normativ cuprinde și dispoziții care lovesc în principiul separației carierelor judecătorilor și procurorilor, susținut de AMR de un deceniu".

"Fără nicio consultare, s-a modificat un articol de lege pentru care AMR a insistat în Comisia specială comună, referitor la condițiile de participare la concursul de promovare în funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. OUG nr. 7/2019 a adăugat la vechime și posibilitatea ca aceasta să fi fost dobândită ca procuror, nu numai ca judecător, permițând confuzia între cele două cariere și dând prilejul ca un coleg cu o vechime covârșitoare ca procuror (din cei 18 ani ceruți pentru Înalta Curte) să participe la concurs și să soluționeze, apoi, cauze ca judecător la instanța supremă. Deși pare că această modificare nu supără Secția pentru procurori a CSM, astfel cum AMR a susținut, se impune ca judecătorii de la cea mai înaltă instanță a țării să aibă experiență îndestulătoare în această profesie, acesta fiind și motivul pentru care legiuitorul a insistat în mărirea vechimii la 18 ani. „Răzgândirea” puterii executive, în regim de urgență, nu are justificare", potrivit sursei citate.

Asociația mai arată că prin modificările aduse de OUG, se dă posibilitatea unui judecător, care a fost anterior procuror, să devină șef la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la DNA, la DIICOT, "fapt ce constituie, de asemenea, o încălcare evidentă a principiului separării carierelor".

"De asemenea, în pofida rezultatului dezbaterilor din Parlament asupra Legilor Justiției, ordonanța de urgență transferă competența în procedura de numire a șefilor de la parchetele de vârf, de la Secția pentru procurori la Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, creând incoerență legislativă cu privire la atribuțiile secțiilor în privința carierelor judecătorilor și procurorilor și confuzii nejustificate. Stabilirea procurorului-șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție ca fiind „procuror ierarhic superior” înseamnă regândirea ierarhizării existente în interiorul Ministerului Public și a principiului constituțional al controlului ierarhic. Chiar dacă punerea în aplicare a dispozițiilor legale privind această Secție a fost obstrucționată într-o modalitate care n-are nimic de-a face cu legea, înlăturarea piedicilor lipsite de temei trebuia realizată prin tragerea la răspundere a celor care au încălcat legea, indiferent că sunt procurori ori judecători, de la instanțe/parchete sau CSM", avertizează Asociația Magistraților din România.

Și Uniunea Națională a Judecătorilor din România a criticat OUG pe legile justiției, despre care a avertizat că are o serie de prevederi care încalcă principiul separării carierei judecătorilor de cea a procurorilor și modifică condițiile de accedere la instanța supremă, reprezentând un pas enorm înapoi față de formă anterioară a statutului acestor două profesii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.