Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REVOLTA unui senator USR, la doi ani de la 10 august: Aceia care-au fost responsabili pentru ciomăgirea și gazarea unor oameni nevinovați trebuie să răspundă

Inquam Photos / Octav Ganea
protest 10 august

Senatorul USR Nicu Fălcoi cere dreptate în dosarul 10 august. La doi ani de la protestele de stradă care au degenerat din vina unor participanți agresivi, DIICOT a închis urmărirea penală pe numele șefilor Jandarmeriei, care au ordonat acțiuni în forță, însă ulterior dosarul a fost redeschis.

Citește și: NEBUNIA de la granițe CONTINUĂ: Aproape 100.000 de oameni, la vămile României, în 24 de ore

"Doi ani de la 10 august. Nevoia de adevăr

Acum doi ani, în Piața Victoriei din București, niște oameni – sute de români din diaspora și din țară – s-au strâns să-i transmită lui Dragnea și acoliților lui că așa cum au vrut ei să facă cu țara nu se poate și că românii nu-și doresc o Românie în care justiția să fie măcelărită de cozile de topor ale penalilor.

Răspunsul regimului Dragnea a fost cel pe care sigur vi-l amintiți: Jandarmeria a fost pusă să-i gazeze, să-i ciomăgească și să pună tunurile cu apă pe protestatarii pașnici, printre care zeci, sute de vârstnici, femei și copii purtați acolo, pe umeri ori în brațe, de către părinții lor.

Agitatori apăruți ca din neant au înscenat o escaladare a protestului, care să le justifice fantomei albe și altora care răspundeau atunci ordinelor lui Dragnea și-ale unei secretare de școală generală devenită ministru. O regie care-a adus mult, mult de tot cu cele întâmplate în martie 1990.

La aproape doi ani de la protest, dosarul 10 august a fost clasat parțial de către DIICOT. Acum câteva zile, DIICOT a anunțat că redeschide urmărirea penală pe numele șefilor de-atunci ai Jandarmeriei, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoș, fost adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurențiu Cazan, fost director general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, colonelul Cătălin Sindile, fost șef al Jandarmeriei Române și comisarul șef de poliție Mihai Chirică, fost secretar de stat pentru relația cu prefecții din Ministerul de Interne.

Nu, relatarea asta factuală de mai sus nu-i întâmplătoare. Am vrut doar să vă amintesc, cu acuratețe, ce s-a petrecut, ca să știm exact unde suntem la exact doi ani de la acel protest și ce s-a întâmplat până acum pentru-a se face lumină în acel caz (adică pentru ca acelora care-au fost bătuți și gazați atunci să li se facă dreptate). Și nu, nu din vârful buzelor, nu la nivel de declarații de intenție, nu fiind duși cu vorba și amăgiți ani și ani de zile, așa cum s-a întâmplat cu dosarele Revoluției și mineriadelor.

În anii în care puterea a fost confiscată de Dragnea și ai lui România a trecut razant pe lângă un pericol uriaș: ca sacrificiile acelora care și-au pierdut viața la Revoluția din decembrie 1989 să fie complet irosite de un regim penal și corupt. De un regim care-a înțeles să-și facă din instituțiile statului unelte prin care să se spele de greșelile din trecut și să-și atingă scopurile meschine.

Am întrebat și imediat după ce s-a întâmplat și cer în continuare clarificarea circumstanțelor în care s-a produs represiunea asupra manifestanților pașnici la protestul din 10 august 2018. Socotesc (la fel ca mulți, mulți dintre voi) că aceia care-au fost responsabili pentru ciomăgirea și gazarea unor oameni nevinovați trebuie să răspundă în fața legii.

Ca să mergem înainte și să ne facem bine, avem nevoie de adevăr.

Au nevoie de adevăr aceia care-au avut de suferit, care-au fost bătuți și gazați. Și, în general, avem nevoie de adevăr noi, cu toții, cei care-am fost mințiți de mult prea multe ori de o putere mizerabilă, construită pe-un angrenaj oribil de complicități.

Alături de Revoluție și de mineriade, 10 august este unul dintre episoadele istoriei noastre recente asupra căruia trebuie să se facă lumină, dacă vrem să mergem mai departe construind pe temelii sănătoase, nu pe fundațiile putrede pe care s-au căznit să ni le lase moștenire “emanații” din fumul înecăcios al FSN-ismului. Se știu ei bine cine sunt și știm cu toții cât de mult rău au făcut României poveștile lor cu iz greoi de compromis și care duhnesc a adevăruri spuse – convenabil – pe sfert ori pe jumate.

Avem nevoie de adevăr", scrie Nicu Fălcoi pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.