Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revoluție în percepția vieții: culoarea dominantă în Univers pare a fi violetul, nu verdele

freepik.com

Suntem familiarizați cu conceptul că verdele simbolizează viața pentru noi. În lumina condițiilor de pe Pământ, evoluția organismelor fotosintetice bazate pe clorofilă a favorizat culoarea verde omniprezentă în natură. Însă, atunci când ne proiectăm gândurile către viața pe alte planete, presupunem adesea că și acolo există verde, dar realitatea s-ar putea dovedi surprinzător de diferită.

O planetă similară Terrei, care orbitează în jurul unei stele diferite, ar avea toate șansele să arate complet altfel.

Când vine vorba de viață, înainte de apariția organismelor capabile de fotosinteză, chiar planeta noastră a fost dominată de așa-numitele bacterii violet sau bacterii Gram-pozitive, organisme primitive care supraviețuiesc în medii cu lumină roșie sau infraroșie cu energie scăzută, folosind un sistem simplu de fotosinteză. Unul care nu produce oxigen și care se bazează pe lumina infraroșie.

Astfel de forme de viață ar fi dominante pe planetele care se află în sisteme solare în care stelele sunt pitice roșii, cele mai des întâlnite stele din Calea Lactee, se arată într-un raport publicat de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

O stea roșie ar fi suficientă

Specialiștii americani au colectat mostre și au analizat peste 20 de tipuri de bacterii violet din medii diferite, de la mlaștini și până la izvoare sulfuroase submarine. Iar concluzia a fost că astfel de organisme primitive pot supraviețui în mai toate mediile posibile. O stea roșie ar fi suficientă pentru ca ele să prospere, scrie spotmedia.ro.

Simulările computerizate, în care au fost create diferite medii extraterestre, au confirmat faptul că astfel de bacterii au cele mai multe șanse de reușită. Practic, ar da culoare lumii în care ar trăi. Una violet, după cum cred autorii studiului, cercetători de la universitățile din New York și Minnesota.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.