Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revoluţionarii nu renunţă: Îşi caută din nou dreptatea la Înalta Curte

Revoluţionarii nu renunţă: Îşi caută din nou dreptatea la Înalta Curte. Rudele victimelor de la Revoluţie luptă în justiţie pentru ca vinovaţii să plătească pentru cei ucişi. La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au înregistrat deja 177 de plângeri împotriva închiderii dosarului Revoluţiei, iar marţi se judecă trei dintre ele.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția Parchetelor Militare au clasat, în octombrie 2015, dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul, rănirea și lipsirea de libertate a unor persoane, precum și distrugerea unor bunuri.

Citeşte şi: Prima mutare a lui Cioloş în 2016: Ce a făcut premierul

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, faptele comise în contextul evenimentelor din decembrie 1989 au făcut, inițial, obiectul a 4.544 de dosare penale: în 1.244 dosare cercetarea a fost efectuată de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București; în 17 dosare de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași; în 317 dosare de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj; în 169 — de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara; în 233 — de Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel; în 2.564 dosare de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția Parchetelor Militare.

Având în vedere incidența prevederilor legale referitoare la indivizibilitatea ori conexitatea unor fapte comise în contextul evenimentelor din decembrie 1989, fapte care, inițial, au făcut obiectul unor cauze distincte, pe parcursul desfășurării cercetărilor, în 2.172 de dosare s-a dispus reunirea cu alte cauze, în funcție de zonele în care au avut loc evenimentele. În alte 32 de dosare s-a dispus declinarea competenței de soluționare în favoarea parchetelor civile.

Citeşte şi: Traian Băsescu, avertisment dur pentru politicieni: 'Şi-au dat din nou în petec'

Parchetul General mai arată că, în raport de competența materială, respectiv de complexitatea cauzelor, o parte dintre dosarele instrumentate inițial de către parchetele militare de pe lângă tribunalele militare București, Iași, Cluj și Timișoara au fost declinate în favoarea parchetelor militare ierarhic superioare, respectiv preluate de către acestea, în principal de către Secția Parchetelor Militare.

În raport de obiectul cauzei și de faptul că evenimentele din decembrie 1989 din România prezintă particularități diferite, analiza materialului de cercetare a fost efectuată distinct, respectiv cu referire la perioada 16 — 22 decembrie 1989 și după 22 decembrie 1989. Astfel, s-a reținut că perioada cuprinsă între 16 — 22 decembrie 1989 și plecarea fostului președinte Nicolae Ceaușescu din clădirea Comitetului Central al PCR a fost caracterizată de acțiuni violente de reprimare a manifestațiilor anticomuniste și antidictatoriale din Timișoara, Cluj și București, respectiv de măsuri de împiedicare a extinderii acțiunilor de protest în celelalte localități ale țării.

Citeşte şi: Florin Chilian îl face praf pe secretarul de stat de la Finanţe: 'Un jegos' / FOTO

"Folosindu-se de pârghiile puterii absolute pe care o deținea în partid și în stat, Nicolae Ceaușescu, cu aprobarea Comitetului Politic Executiv al Partidului Comunist Român, a acționat, încă de la început, pentru reprimarea brutală a manifestațiilor, dispunând implicarea unor forțe supranumerice și eterogene, aparținând miliției, securității și armatei. În baza deciziilor și ordinelor primite de la nivel central, conducerea politică și militară locală, sub directa coordonare a unor factori de conducere politică și militară de la nivel central, a luat măsuri pentru punerea în executare a acțiunii de reprimare și a ordonat intervenția forțele de ordine, care a avut ca rezultat uciderea, rănirea prin împușcare, vătămarea corporală și reținerea unui număr mare de persoane", mai arată Parchetul.

Citeşte şi: Autostrada A 1 este blocată: Traficul a fost dat peste cap din cauza vremii

În ceea ce privește perioada cuprinsă între 22 decembrie 1989 și sfârșitul anului 1989, s-a reținut că aceasta a fost caracterizată prin vid de putere, stare de confuzie, panică și haos. "Dacă până la momentul în care fostul președinte Nicolae Ceaușescu a părăsit sediul CC al PCR forțele de ordine au acționat în baza ordinelor și măsurilor dispuse de factorii politici și militari împotriva manifestanților care demonstrau pentru înlăturarea regimului comunist, libertate și democrație, după acest moment, în condițiile în care euforia generală privind victoria revoluției a fost urmată în scurt timp de o stare de teamă privind posibilitatea revenirii lui Nicolae Ceaușescu la conducerea țării, cu ajutorul unor forțe fidele, nu a mai existat o acțiune a organelor statului împotriva manifestanților, ci o acțiune comună îndreptată, conform percepției create, împotriva unor elemente contrarevoluționare, care acționau împotriva voinței întregii populații. În acest context, pe fondul lipsei de cooperare și coordonare, inițiativele unor militari și civili de a pătrunde în anumite imobile ori de a verifica acoperișurile unor clădiri, fără încunoștiințarea celorlalte forțe aflate în zonă, au creat derută și reprezentări greșite, cu consecința deschiderii focului concentrat și producerii a numeroase victime", au stabilit procurorii militari.

Din cele 709 persoane decedate, 161 sunt ofițeri, subofițeri și militari în termen. În unele situații, decesul s-a datorat manevrării imprudente a armamentului, victimele fiind din rândul celor care s-au aflat în imediata apropiere a făptuitorilor.

Tot în dosarul Revoluției procurorii au dispus: clasarea sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă, reținându-se că faptele nu sunt prevăzute de legea penală; clasarea sub aspectul infracțiunii de lovire sau alte violențe și instigare la infracțiunea de lovire sau alte violențe, reținându-se, după caz, că fapta nu există sau nu este prevăzută de legea penală, respectiv că s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale; clasarea sub aspectul infracțiunii de vătămare corporală și instigare la infracțiunea de vătămare corporală, reținându-se că s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale. Împotriva ordonanței de clasare se poate formula plângere, anunţă RTV.

Citeşte şi: Băsescu şi Ponta, făcuţi praf: 'Sunt cuplul disperării'

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.