Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rex Tillerson anunţă prioritatea Statelor Unite din Ucraina: Desfăşurarea de forţe de menţinere a păcii

Rex Tillerson

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat miercuri, la Bruxelles, că "principala prioritate" a Statelor Unite în Ucraina este oprirea violenţelor prin desfăşurarea de forţe de menţinere a păcii, relatează AFP. "Sfârşitul violenţelor este principala noastră prioritate şi, pentru a realiza acest lucru, trebuie să instituim o forţă de menţinere a păcii", a declarat şeful diplomaţiei americane în cadrul unei conferinţe de presă la sediul NATO din Bruxelles, conform Agerpres.

Tillerson a denunţat de asemenea "agresiunea rusă" în Ucraina ca fiind "cea mai mare ameninţare la adresa securităţii europene" şi a reamintit că Alianţa nu va putea "normaliza" relaţiile cu Moscova "atât timp cât Rusia continuă ocuparea ilegală a Ucrainei". "Rusia a rezistat mult timp (desfăşurării) unei forţe de menţinere a păcii, însă acum este de acord", a subliniat el. "Există dezacorduri semnificative cu privire la mandatul pe care forţa de menţinere a păcii îl va primi şi de aceea continuăm discuţiile cu Rusia", a spus ministrul american.

"Sperăm să putem depăşi aceste diferenţe, considerăm că este vital să oprim violenţele" în condiţiile în care "oameni mor încă în fiecare zi" în confruntările armate din estul Ucrainei, a adăugat Tillerson. Propunerea Rusiei de a trimite o forţă a ONU în Ucraina, care face obiectul unui proiect de rezoluţie la ONU, vizează doar ca observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) să fie însoţiţi de Căşti Albastre cu armament uşor. Propunerea ucraineană merge mai departe. Kievul ar dori forţe de menţinere a păcii în tot estul ucrainean, în special de-a lungul frontierei sale cu Rusia, pentru a împiedica intrarea pe teritoriul său a armelor sau a unor oameni înarmaţi.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia de susţinerea militară a separatiştilor în acest conflict, soldat cu peste 10.000 de morţi din aprilie 2014. Ciocniri se produc cu regularitate în pofida acordurilor de pace de la Minsk, semnate mai întâi în 2014, apoi în 2015, şi a numeroaselor armistiţii, de încălcarea cărora cele două părţi se acuză reciproc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.