Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE - Alegeri în Turcia: Oficial - se va organiza Turul II pe 28 mai

Nikei Asia
Erdogan alegeri

Cele aproximativ 200.000 de secţii de votare din Turcia s-au închis duminică la ora locală 17:00 (14:00 GMT) după ce au primit fără incidente semnificative, de la ora 08:00, o mulţime de alegători, chemaţi să-l aleagă pe cel de-al treisprezecelea preşedinte al Republicii şi să reînnoiască parlamentul, relatează AFP.

UPDATE 15 mai, 0ra 17:00 - Se va organiza Turul al II-lea pe 28 mai

Ahmet Yener, preşedintele Consiliului Electoral Suprem (YSK) din Turcia, a confirmat oficial luni că niciun candidat nu a obţinut o majoritate de peste 50 la sută din voturi la alegerile prezidenţiale de duminică, astfel că un al doilea tur de scrutin va fi organizat la 28 mai 2023 între primii doi clasaţi, adică preşedintele în execiţiu Recep Tayyip Erdogan şi liderul opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu

UPDATE 15 mai, ora 14.48: Încep marile probleme pentru Erdogan: a pierdut toate marile orașe din Turcia/ Galerie Foto

Recep Tayyip Erdogan, candidat din partea Alianței Populare, are 49,4%, în timp ce candidatul opoziției unite (Alianța Națională), Kemal Kılıçdaroğlu, are un procent de 45%. Al treilea candidat Sinan Ogan 5,2.

Detalii aici

content-image

UPDATE 15 mai, ora 13.25: Prima reacție de la Kremlin după alegerile din Turcia

Kremlinul a declarat luni că se așteaptă să continue şi să consolideze cooperarea cu Turcia, indiferent de câștigătorul alegerilor prezidențiale din țară. Nici președintele Tayyip Erdoğan, nici rivalul opoziției Kemal Kılıçdaroğlu nu par să fi obținut mai mult de 50% din voturi necesare pentru a câștiga primul tur, ceea ce înseamnă că un al doilea tur va avea loc pe 28 mai.

content-image

 

UPDATE 15 mai, ora 12.43: Joe Biden, prima reacție după rezultatul alegerilor din Turcia: 'Îmi sună familiar. Cine câștigă, câștigă'

Președintele SUA Joe Biden a oferit prima reacție după alegerile din Turcia. „Îmi sună familiar. Cine câștigă, câștigă”, a spus Biden.

Detalii aici

content-image

 

UPDATE 15 mai, ora 12.14: Alegeri în Turcia: Erdogan aplică rețeta lui Klaus Iohannis: sprijin masiv din 'cealaltă Turcie'

Numărarea voturilor la alegerile prezidențiale din Turcia a ajuns la 99%! Recep Tayyip Erdogan, candidat din partea Alianței Populare, are 49,4%, în timp ce candidatul opoziției unite (Alianța Națională), Kemal Kılıçdaroğlu, are un procent de 45%. Al treilea candidat Sinan Ogan 5,2.

Erdogan a câștigat și alegerile din diaspora la fel ca și Klaus Iohannis care a câștgat fotuliul de la Cotroceni cu sprijin masiv din partea diasporei

Detalii aici

content-image

UPDATE 15 mai, ora 10.40: Prima reacțe a soției lui Erdogan

În postarea pe contul ei de Twitter, Prima Doamnă a spus: „Ca urmare a deciziei națiunii noastre de a merge astăzi la vot pentru viitorul copiilor noștri, secolul turc a câștigat. Turcia a fost câștigătoare”.

Ca urmare a deciziei națiunii noastre, care a mers la vot pentru viitorul copiilor noștri, Secolul Turciei a fost învingător. Turcia a fost câștigătoarea.

Am devenit unul, uniți, am muncit din greu pentru o Turcie mare și puternică. Vom construi Secolul Turciei umăr la umăr adăugând altele noi la realizările noastre.

Ne exprimăm sincera recunoștință față de națiunea noastră iubită, care și-a pus inima pe cauza noastră pe această cale, spunând încredere, stabilitate și serviciu. Această mândrie și succes sunt ale noastre.

Nu te opri cu pașii potriviți pentru a realiza visele și pentru o țară lider în fiecare domeniu, continuă!

content-image

 

UPDATE 15 mai, ora 9.58: Rezultatele urnei la care a votat președintele Erdoğan

Președintele Erdoğan a primit cel mai mare număr de voturi din urna numărul 3279 de la Școala Gimnazială Üsküdar Saffet Çebi, unde a votat. Erdoğan a primit 212 voturi, Kemal Kılıçdaroğlu 132 voturi, iar Sinan Ogan 12 voturi.

content-image

 

UPDATE 15 mai, ora 8.57: Alegeri prezidențiale în Turcia, după numărarea a 99% din voturi: Erdogan conduce detașat și îl întrece pe principalul contracandidat Kılıçdaroğlu

Numărarea voturilor la alegerile prezidențiale din Turcia a ajuns la 99%! Recep Tayyip Erdogan, candidat din partea Alianței Populare, are 49,4%, în timp ce candidatul opoziției unite (Alianța Națională), Kemal Kılıçdaroğlu, are un procent de 45%. Al treilea candidat Sinan Ogan 5,2.

Detalii aici

content-image

 

UPDATE 15 mai, ora 6.53: Lira turcă a scăzut în raport cu euro, investitorii exprimându-şi dezamăgirea că era de economie neconvenţională a lui Erdogan nu pare să se încheie imediat.

De asemenea, moneda a slăbit în raport cu dolarul, lira fiind pe cale să aibă cea mai proastă şedinţă de la începutul lunii noiembrie, scrie The Guardian.

Lira, care este predispusă la oscilaţii puternice înainte de orele obişnuite de tranzacţionare, a slăbit cu 5% de la începutul anului.

Moneda a pierdut aproape 95% din valoarea sa în ultimul deceniu şi jumătate, deoarece politicile economice neinspirate au dus la cicluri spectaculoase de creştere şi descreştere, la crize galopante de inflaţie şi la turbulenţe pe piaţa valutară.

content-image

UPDATE 15 mai, ora 06.25: Numărarea voturilor a ajuns la 98,4%, iar cifrele principalilor candidați par înghețate

Erdogan 49,3 %

Kilicdaroglu 45,0%

Ogan 5,2%

UPDATE 15 mai, ora 05.00: Kemal Kiliçdaroglu, omul care vrea să pună capăt erei Erdogan: 'Voi aduce legea şi dreptatea în această ţară'

Candidatul alianţei de opoziţie la alegerile prezidenţiale din Turcia, un anti-Recep Tayyip Erdogan care visează să fie salvatorul unei democraţii afectate de 20 de ani de putere necontestată, Kemal Kiliçdaroglu ar urma să îl determine pe şeful statului să participe la un al doilea tur de scrutin pentru prima oară de când se află în fruntea ţării, transmite AFP, citat de Agerpres.

În seara primului tur, nici liderul Partidului Popular Republican (CHP, social-democrat), în fruntea unei coaliţii de şase partide de opoziţie, nici Erdogan nu păreau capabili să fi obţinut majoritatea voturilor. "Voi aduce legea şi dreptatea în această ţară. Voi aduce liniştea", a spus rivalul lui Erdogan în timpul campaniei electorale, în care a repetat că va aduce "primăvara".

Continuarea AICI

content-image

 

 

UPDATE 15 mai, ora 03.20: S-au numărat 97,5% din voturi: Kilicdaroglu continuă să reducă din diferentă

Erdogan 49,3 %

Kilicdaroglu 45,0%

Ogan 5,3%

UPDATE 15 mai, ora 03.10: Erdoğan descrie alegerile prezidențiale drept 'un festival al democrației', însă critică anunțurile premature ale rezultatelor

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a descris, duminică, alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 14 mai drept "un mare festival al democraţiei", desfăşurat "în pace şi linişte", informează Rador.

Alegerile demonstrează "maturitatea democratică" a Turciei, a scris pe Twitter Erdoğan - care a candidat pentru un nou mandat.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 15 mai, ora 01.55:  Mici schimbări de procentaj după numararea a peste 96% din voturi în Turcia

Erdogan 49,4 %

Kilicdaroglu 44,9%

Ogan 5,3%

content-image

 

UPDATE 15 mai, ora 01.15: După numararea a peste 95% din voturi în Turcia. Turul II tot mai posibil

Erdogan 49,5

Kilicdaroglu 44,8%

Ogan 5,3%

UPDATE 14 mai, ora 23:23 - După numărarea a 90% din voturi în Turcia: Erdogan a scăzut sub 50% din voturi, este posibil să aibă loc un Tur II al alegerilor

Erdogan 49,9
Kilicdaroglu 44,4%
Ogan 5,3%

UPDATE 14 mai, ora 23:03 - După numararea a 85% din voturi în Turcia: Se micsoreaza si mai tare diferenta între primii doi candidați

Erdogan 50,1
Kilicdaroglu 44,1%
Ogan 5,3%

UPDATE 14 mai, ora 22.20: HÜRRIYET - Alegeri parlamentare în Turcia: Partidul de guvernare AKP (partidul lui Erdogan) obține cele mai multe voturi

Potrivit primelor date parțiale oficiale anunțate după numărarea a 4.29% din voturi, AKP (Partidul Justiție și Dezvoltare, aflat la guvernare) obține cele mai multe voturi, 47,5%. Urmează CHP (Partidul Popular Republican, de opoziție) cu 15,1% din voturi și MHP, (Partidul Mișcarea Populară, partener al AKP-ului la guvernare) cu 14,83% din voturi.

Adică partidul lui Erdogan și aliatul MHP au deja majoritatea absolută în Parlamentul de la Ankara.

content-image

UPDATE 14 mai, ora 22.15: La cum arată rezultatele în acest moment se anunță un tur II

Balanța va fi înclinată în acest caz de Sinan Ogan care în acest moment are 5.3% din voturi. El este reprezentantul minorității azere și ar putea produce surpriza.

Detalii AICI

content-image

 

UPDATE 14 mai, ora 22:05 - După numărarea a 80% din voturi, Erdogan conduce dar a coborât sub 51%

Erdogan 50,4%
Kilicdaroglu 43,8%

UPDATE 14 mai, ora 21:30 - După numărarea a 70% din voturi în Turcia, se micsoreaza diferenta între cei doi candidați:

Erdogan 51,1 %
Kilicdaroglu 43,1%

UPDATE 14 mai, ora 21.10 - Primarul Istanbulului acuză fraudă

Într-o declarație comună cu Mansur Yavas, primarul Ankarei, Imamoglu a declarat că, potrivit datelor partidului lor, Kilicdaroglu este în față în cursa electorală, notează Al Jazeera.

Detalii AICI

UPDATE 14 mai, ora 20:57 - După numărarea a 60% din voturi, Erdogan începe să piardă teren

Erdogan 51,6 %

Kilicdaroglu 42,6%

Kemal Kılıçdaroğlu nu recunoaște numărătoarea oficială și anunță că e în frunte, VEZI AICI DETALII

.

 

UPDATE 14 mai, ora 20:26 - După numărarea a 50% din voturi, diferența scade între cei doi candidați

Erdogan 52%

Kilicdaroglu 42,1%

 

UPDATE 14 mai, ora 19:55 -  După numărarea a 40% din voturi, avansul lui Erdogan scade considerabil

Erdogan 52,67%

Kilicdaroglu 41,4%

UPDATE 14 mai, ora 19:31 : După numărarea a 30% din voturi, diferența se micșorează

Erdogan 53,6%

Kilicdaroglu 40,4%

UPDATE 14 mai, ora 19:22: După numărarea a 25% din voturi în Turcia

Erdogan 54,3%

Kilicdaroglu 38,8%

 

 

UPDATE 14 mai, ora 19.15: Erdogan e penalizat masiv în zonele afectate de marele cutremur

Erdogan 56.67%

Kilicdaroglu 37.41%
Se poate observa ca Erdogan e penalizat masiv în zonele afectate de marele cutremur din acest an.

UPDATE 14 mai, ora 19:04 - Rezultatele oficiale după numărarea a 19% din voturi

Erdogan; 56%

Kilicdaroglu; 38,1%

Ogan; 5.4%

content-image

 

UPDATE 14 mai, ora 18:59 - Erdogan a schimbat orașul din care va urmări rezultatul alegerilor

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că urmăreşte din Istanbul şi nu din Ankara rezultatele alegerilor parlamentare şi prezidenţiale, relatează duminică dpa.

La rândul său, Kemal Kiliçdaroglu - principalul contracandidat al actualului preşedinte Recep Tayyip Erdogan - a salutat potenţiala schimbare care se profileaza în ţară în timp ce şi-a exprimat votul. "Ne-a lipsit foarte mult democraţia", a declarat Kiliçdaroglu în timp ce se afla la urna de vot din capitala turcă Ankara. "Primavara" va veni, sperăm, în curând, a afirmat bărbatul în vârstă de 74 de ani, referindu-se la o posibilă victorie.

UPDATE 14 mai, ora 18:49 - Primele rezultate oficială după numărarea a 9,1% din voturi

Erdogan; 59.5%

Kilicdaroglu; 34.8%

Ogan; 5.1%

UPDATE 14 mai, ora 18:30 - Imaginea zilei în Turcia. O alegătoare a mers la secția de votare cu masca și butelia de oxigen

Ragıp Soylu, jurnalist al publicației de știri Middle Eastern Eye, a postat pe rețelele de socializare o imagine care a ajuns virală.

O alegătoare din Sanliurfa, Turcia, a mers la secția de votare cu masca și butelia de oxigen.

content-image

 

UPDATE: 14 mai, ora 18:19 - Kemal Kilicdaroglu îndeamnă alegătorii să rămână la secțiile de votare și îi numește ”eroii democrației”

Kemal Kilicdaroglu a postat un mesaj pe Twitter la scurt timp după ce au fost închise secțiile de votare:

”Aș vrea să fac un apel la eroii democrației: nu părăsiți sub nicio formă secțiile de votare până la predarea ultimului proces-verbal semnat de la urna de vot. Manifestarea deplină și corectă a voinței națiunii depinde de determinarea dumneavoastră. Veți vedea, va merita oboseala voastră”, a fost mesajul postat de Kemal Kilicdaroglu.

UPDATE: 14 mai, ora 18:01 - Prezența la vot a fost extrem de numeroasă

Prezența a fost numeroasă la urne, fiind cozi lungi la secțiile de votare din Turcia, în special în cele mai mari orașe. Asociația Baroului din Istanbul le-a reamintit oamenilor că, dacă se așteaptă la o secție de votare înainte de ora 17.00, vor putea rămâne să voteze, dar oricine se va alătura cozii după aceea nu va avea dreptul să voteze.

UPDATE: 14 mai, ora 17:55 - Recep Erdogan a postat un mesaj pe Twitter imediat după închiderea secțiilor de votare

`Dragi colegi de călătorie și prieteni...

Votul a fost finalizat în toată țara noastră într-un mod corespunzător democrației noastre. Acum, ca întotdeauna, este timpul să protejăm cu fermitate urnele de vot. Continuați să protejați voința națiunii noastre până la finalizarea rezultatelor! `, a fost mesajul transmis de Erdogan pe pagina sa de Twitter.

Primele rezultate concrete ar urma să fie anunţate la începutul serii.

Electoratul din Turcia a votat duminică în cadrul unora dintre cele mai importante alegeri din istoria modernă de 100 de ani a ţării, alegeri care l-ar putea înlătura pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan după două decenii petrecute la putere, notează Reuters.

Votul va decide nu doar cine va conduce Turcia, ci şi cum va fi guvernată ţara, cum va fi condusă economia într-un context de criză profundă a costului vieţii, şi care va fi politica sa externă, care a luat turnuri neaşteptate.

Sondajele preelectorale îi dau principalului contracandidat al lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, care conduce o alianţă de şase partide de opoziţie, un uşor avans, însă, dacă niciunul dintre ei nu va obţine peste 50% din voturi, un tur decisiv va avea loc peste două săptămâni, pe 28 mai.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.