Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE Alegeri în Turcia: Erdogan își anunță victoria/ Kilicdaroglu denunță `alegeri nedrepte` fără să își recunoască înfrângerea

erdogan Kiliçdaroglu

Turcii sunt chemaţi duminică la urne pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, care ar putea duce la prelungirea domniei preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere de două decenii, scrie Reuters.

UPDATE 28 mai, ora 23.34 - AFP: Zelenski l-a felicitat pe Erdogan, şi-a exprimat speranţa "consolidării" legăturilor dintre Ucraina şi Turcia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a felicitat duminică pe Recep Tayyip Erdogan pentru realegerea la conducerea Turciei, exprimându-şi speranţa "consolidării" legăturilor dintre cele două ţări şi "a cooperării lor pentru securitate şi stabilitate" în Europa, notează AFP.

"Sperăm în consolidarea pe mai departe a parteneriatului strategic pentru binele celor două ţări, precum şi întărirea cooperării noastre pentru securitatea şi stabilitatea Europei", a declarat Zelenski pe Twitter.

content-image

UPDATE 28 mai, ora 23.03 - Consiliul Electoral anunță rezultatul oficial

Preşedintele turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan a fost reales în funcţie, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, anunţă duminică preşedintele Consiliului Electoral Suprem (YSK), relatează BBC News.

Erdoğan a fost reales cu 52.14% dingtre voturile exprimate, anunţă el.

”Chiar dacă toate rezultatele care nu au fost introduse în sistem se duc la un singur candidat, rezultatul (alegerilor) nu se va schimba”, anunţă Ahmet Yener.

content-image

UPDATE 28 mai, ora 22.47 - CNN: Susţinătorii lui Erdogan sărbătoresc cu artificii la Istanbul

Susţinători ai preşedintelui turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan sărbătoreau cu focuri de artificii victoria acestuia, duminică, în pofida faptului că nu s-au anunţat rezultatele definitive, relatează CNN.

Numeroşi oameni s-au adunat în Piaţa Taksim, unde au scandat numele lui Erdogan şi ”Allah e mare!”.

Sute de oameni au început să se adune în faţa sediului partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), la Istanbul, după anunţarea primelor rezultate, care i-au acordat lui Erdogan un avans.

Unii dintre susţinătorii acestuia au venit împreună cu copii.

Mulţi fluturau steaguri, claxonau şi au folosit fumigene şi artificii.

content-image

UPDATE 28 mai, ora 22.44 - Erdogan a împărțit bani cash susținătorilor la o secție de vot (video)

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a fost filmat duminică în timp ce împărțea bancnote de 200 de lire turcești (echivalentul a 8 lire sterline) electorilor săi, în fața secției unde a votat astăzi, conform unui video publicat de The Guardian.

Video aici.

content-image

UPDATE 28 mai, ora 22.33 - Putin îl felicită pe Erdogan pentru realegere

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat duminică pe Recep Tayyip Erdogan pentru aparenta sa realegere, anunţă Kremlinul, relatează BBC News.

”Victoria în alegeri a fost rezultatul muncii dumneavoastră altruiste la conducerea Republicii turce, o dovadă evidentă a susţinerii poporului turc a eforturilor dumnevoastră de a consolida suveranitatea statului şi de a purta o politică externă independentă”, îi transmite Putin lui Erdogan.

Erdogan şi Putin sunt vechi aliaţi, iar Turcia a adoptat o poziţie mai neutră faţă de Moscova, în Războiul din Ucraina, decât aliaţii săi din NATO.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 28 mai, ora 22.19: Kilicdaroglu denunţă regimul autoritarist al lui Erdogan şi ”alegeri nedrepte”, fără să-şi recunoască înfrângerea

Rivalul preşedintelui turc în exerciţiu Recep Tayyi Erdogan în urul doi al alegerilor prezidenţiale, Kemal Kilicdaroglu, denunţă duminică, într-un discurs pasional, regimul autoritarist al celui care se află de 20 de ani la putere şi ”alegeri nedrepte”, relatează BBC News.

”Trebuie să ştii că vom înfrunta aceeste dificultăţi care ne aşteaptă”, declară el.

Kilicdaroglu nu şi-a recunoscut, însă, înfrângerea, în pofida faptului că rezultatele indică acest lucru.

Continuarea aici.

UPDATE 28 mai, ora 22.00 - HÜRRIYET - Alegeri prezidențiale în Turcia: După numărarea a peste 99% din voturi, Recep Tayyip Erdoğan se află pe primul loc, obținând 52,08%

RADOR (28 mai) - Potrivit datelor oficiale parțiale anunțate după numărarea a 99,20% din voturi, în turul doi al alegerilor prezidențiale din Turcia, președintele în exercițiu, Recep Tayyip Erdoğan, candidat din partea Alianței Populare, îl devansează pe candidatul opoziției unite (Alianța Națională), Kemal Kılıçdaroğlu. Recep Tayyip Erdoğan obține 52,08% din voturi iar contracandidatul său, Kemal Kılıçdaroğlu, 47,92% din voturi.

În primul tur, președintele Recep Tayyip Erdoğan a obținut 49,5% din voturi iar contracandidatul său, Kemal Kılıçdaroğlu, a adunat 44,9% din voturi. Peste 64 de milioane de persoane au fost înscrise pe listele de vot, dintre care șase milioane au fost chemate să voteze pentru prima dată în cadrul unor alegeri prezidențiale. De la primul tur, peste 47.000 de persoane au împlinit vârsta necesară pentru a vota. Alegerile din Turcia înregistrează două premiere: este pentru prima dată când alegerea președintelui se face în turul doi și când votanții din generațiile Y (născuți între 1980 - 1996) și Z (născuți între 1997 - 2012) constituie majoritatea electoratului, 52%.

UPDATE 28 mai, ora 21.18 - Erdogan și-a proclamat victoria.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a revendicat duminică după-amiază victoria în turul doi al alegerilor prezidenţiale, în timp ce continuă numărarea voturilor, dar rezultatele parţiale neconfirmate încă de autoritatea electorală şi comunicate de agenţia oficială Anadolu îl dau ca sigur câştigător, transmite AFP.

Conform acestor rezultate, după numărarea a 99% din buletinele de vot, Recep Tayyip Erdogan a obţinut 52,1% din voturi, iar adversarul său Kemal Kiliçdaroglu 47,9%.

"Naţiunea noastră ne-a încredinţat responsabilitatea de a guverna pentru următorii cinci ani", a spus Erdogan, vorbind în faţa simpatizanţilor săi pe plafonul unui autobuz în faţa reşedinţei sale spre care se îndreaptă o mulţime entuziastă.

"Ne vom respecta promisiunile făcute poporului", a asigurat el, remarcând totodată că "aceste alegeri au demonstrat că nimeni nu poate ataca realizările acestei ţări".

UPDATE 28 mai, ora 20.30 - Erdogan, a câștigat alegerile prezidențiale, conform rezultatelor preliminare anunţate de Comisia electorală de la Ankara, după numărarea a peste 98% din voturi. Erdogan a obținut 52,1% în alegeri (26.931.201 de voturi), iar contracandidatul său Kemal Kilicdaroglu a întrunit 47.9% din opțiuni (24.762.280 de voturi), potrivit rezultatelor preliminare. Mai multe informatii aici.

UPDATE 28 mai, ora 19.59 - Premierul Ungariei, Viktor Orban, l-a felicit duminică, pe președintele în exercițiu al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, pentru „victoria incontestabilă” în alegerile prezidențiale. Mesajul publicat pe Twitter vine înainte să se termine numărarea voturilor.

UPDATE 28 mai, ora 18.55 - Preşedintele turc în funcţie, Recep Tayyip Erdogan, se clasează pe primul loc în turul al doilea al scrutinului prezidenţial, conform rezultatelor preliminare anunţate de Comisia electorală de la Ankara, după numărarea a peste 70% din voturi.

Rezultatele parțiale:

  • Recep Tayyip Erdogan: 57,09% / 19.668.674 de voturi
  • Kemal Kiliçdaroglu: 45.63% / 16.504.180 de voturi

UPDATE 28 mai, ora 18.32 - Erdogan are 15 puncte avans (exit-poll-uri)

CNN Turcia și agenția de stat Anadolu au transmis duminică primele rezultate parțiale ale alegerilor din Turcia. Continuarea aici.

UPDATE 28 mai, ora 18.15 -  "Acum este momentul să protejăm voinţa naţiuni noastre (...) până în ultimul moment", a scris pe Twitter preşedintele în exerciţiu imediat după închiderea urnelor.

"Îndemnăm pe toată lumea la calm înaintea numărării voturilor", a declarat la rândul său un observator din tabăra lui Kiliçdaroglu.

UPDATE 28 mai, ora 17:01 - S-au închis oficial secțiile de votare

Secțiile de votare s-au închis oficial la ora locală 17:00.

În Turcia nu există sondaje la ieșirea de la urne, dar se așteaptă ca rezultatele preliminare să apară la câteva ore de la închiderea urnelor.

UPDATE 28 mai, ora 16:53 - Au fost raportate fraude și atacuri asupra observatorilor de vot

Au existat mai multe presupuse incidente de nereguli la vot pe teritoriul Turciei, inclusiv acuzații de atacuri asupra observatorilor de vot și cel puțin un raport privind o femeie moartă care figurează ca fiind eligibilă pentru a vota.

Aynur Usta a declarat că mama sa, care a murit în urmă cu opt ani, a apărut pe lista de votanți în suburbia Bahcelievler din Istanbul.

"Nu am mai întâlnit o astfel de situație la alegerile organizate din 2015 încoace", a declarat ea pentru ziarul BirGun.

Neregulile la vot nu sunt neobișnuite la alegerile din Turcia, dar sunt de obicei incidente izolate care au loc în zonele rurale. În provincia sud-estică Sanliurfa, una dintre zonele afectate de cutremurele din februarie, observatorii au raportat mai multe încălcări ale legii electorale.

Avocatul Ronayi Paydas a declarat că observatorii legali au fost atacați în Yazlica, un sat din apropierea graniței cu Siria, după ce au încercat să oprească mai multe persoane deodată să intre în cabina de vot.

UPDATE 28 mai, ora 15:44 - Secțiile de votare se vor închide la ora 17:00, iar primele rezultate exit-poll vor apărea la scurt timp după închidere.

UPDATE 28 mai, ora 15:31 Kemal Kiliçdaroglu îndeamnă populația să iasă la vot

”Fratele meu care încă nu ai votat, mergi la vot, nu fi leneș, votează. Viitorul tău este la un pas de tine...”, se arată într-o postare pe Twitter a lui Kemal.

 


 

 

 

 

 

 

 

UPDATE: 28 mai, ora 15:02 - Un alegător turc a venit la secția de votare deghizat în Spider-man.

Un alegător turc a apărut la o secție de votare din Adana, în sudul Turciei, îmbrăcat într-un costum de Spiderman.

Videoclipuri anterioare distribuite pe rețelele de socializare au arătat pisici, câini și chiar un miel care însoțeau un alegător la secția de votare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UPDATE 28 mai, ora 14:20 - Președintele în exercițiu a mers să viziteze mormintele părinților săi

Erdogan a vizitat mormintele părinților săi de la cimitirul Karacaahmet, la scurt timp după ce și-a exprimat votul la o secție de votare din Istanbul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UPDATE 28 mai, ora 13:25 - Erdogan îndeamnă alegătorii să iasă la vot

Actualul președinte al Turciei, Recep Erdogan, a dat o declarație de presă, imediat după ce a ieșit din secția de votare din Istanbul, îndemnâmd alegătorii să iasă la vot.

"Cred că procesul de numărare a voturilor va fi foarte rapid astăzi. Este important să vedem astfel de alegeri pentru președinție pentru democrația turcă", a declarat președintele în exercițiu după ce a votat.

"Participarea de 90 la sută este tipică în primul tur. Turcia și-a afirmat adeziunea la democrație cu o participare de 90 la sută la alegeri... Facem apel la alegători să meargă la urne și să adere la democrație", a mai spus el.

UPDATE 28 mai, ora 12:48 Kemal Kiliçdaroglu a dat primele declarații la ieșirea din secția de votare: a îndrumat alegătorii să meargă să voteze și a declarat că are îndoieli despre corectitudinea alegerilor.

Kilicdaroglu a votat la școala primară Argentina din capitala turcă Ankara.

"Pentru a scăpa de regimul tiranic și pentru a instaura o democrație reală, fac apel la toți cetățenii să meargă la secțiile de votare.

Aceste alegeri se desfășoară în condiții dificile din cauza tentativelor de înșelăciune, dar cred că cetățenii sunt liberi și dispuși să meargă la vot", a declarat rivalul lui Erdogan după ce a votat.

UPDATE 28 mai, ora 12:10 - Kemal Kiliçdaroglu și Recep Tayyip Erdogan au votat!

Cei doi candidați au ajuns simultan în secțiile de votare! Erdogan a ales să voteze într-o secție din Istanbul în timp ce Kilicdaroglu a ales să voteze în Ankara.

content-image

content-image

 

UPDATE 28 mai, ora 11:40 - Un cetățean a venit să voteze cu mielul său la Istanbul

O alegătoare turcă a ajuns la o secție de votare din Istanbul pentru a vota împreună cu mielul ei.

Utilizatorii rețelelor de socializare au distribuit videoclipuri cu alegătoarea și mielul ei la urna de vot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UPDATE 28 mai, ora 10:41 - Sinistrații din zonele afectate de cutremurul din Turcia beneficiază de transport gratuit către secțiile de votare

Evacuații din zonele afectate de cutremurul din Turcia s-au întors în provinciile lor de origine din toate colțurile țării pentru a vota, a relatat Andrew Wilks de la Al Jazeera.

În Kirikkale, în centrul Anatoliei, Aziz Duru a plecat duminică dimineața devreme cu autobuzul spre provincia sa natală, Malatya, pentru a vota, o călătorie de 450 km.

"Mă duc pentru că eu cred că ar trebui să merg ca o datorie națională", a declarat el pentru agenția privată de presă Ilhas. "Voi merge astăzi și mă voi întoarce după ce voi vota dimineața".

Viceguvernatorul din Kirikkale, Ahmet Sait Kurnaz, a declarat că aproximativ 300 de victime ale cutremurului au primit transport gratuit din partea agenției pentru dezastre AFAD pentru a se întoarce în orașele și satele lor de origine pentru a vota.

Sute de mii de oameni au fugit din regiunea sudică afectată de cutremurele din februarie, care au făcut peste 50.000 de morți. În timp ce reconstrucția este în curs de desfășurare, mulți rămân în alte părți ale Turciei, locuind în cămine, săli de sport sau la rude, în timp ce așteaptă să se întoarcă.

content-image

UPDATE 28 mai, ora 10:30 - Se anunță o prezență record la vot

În timp ce turcii se îndreaptă spre urne, prezența la vot pare să fie mai mare decât în primul tur, potrivit lui Sinem Koseoglu de la Al Jazeera din Istanbul.

Cozile se mișcă destul de repede, deoarece procesul de votare în turul doi este mult mai ușor decât în primul tur, a spus ea, turcii alegând doar un președinte și având de ales între doar doi candidați.
La scrutinul din 14 mai, pe lângă alegerile parlamentare, alegerile prezidențiale au fost făcute între mai mulți candidați, a spus Koseoglu, iar cozile s-au mișcat mai încet, deoarece oamenii s-au chinuit să completeze buletinele de vot mai mari.

UPDATE 28 mai, 0ra 09:05- Erdogan jinduiește la voturile azerilor

Recep Tayyip Erdogan a postat pe pagina sa personală de Twitter un mesaj adrezat azerilor din Turcia și celor care locuiesc în Azerbaidjan:

”Felicitări de Ziua Independenței Azerbaidjanului frățesc, alături de care am stat întotdeauna cot la cot și umăr la umăr cu motto-ul "O națiune, două state", și îi comemorez cu respect și milă pe eroii noștri care au fost martirizați de dragul independenței”, a fost mesajul lui Erdogan.

 

 

 

 

UPDATE 28 mai, 0ra 08:42 - Kemal Kiliçdaroglu, încrezător în victorie

Kemal Kiliçdaroglu a postat pe pagina sa personală de Twitter un mesaj pentru actrița turcă Merve Dizdar, câștigătoare a unui premiu la Festivalul de Film de la Cannes, și a făcut o paralelă pentru alegerie ce vor avea loc astăzi:

”O felicit din toată inima pe Merve Dizdar, care a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Cannes. Astăzi, vom prezenta democrația "tuturor sufletelor luptătoare din Turcia, care așteaptă zilele bune pe care le merită", a fost mesajul transmis de Kemal Kiliçdaroglu.

 

 



UPDATE 28 mai, 0ra 08:01 -Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a votat!

Erdogan s-a prezentat încă din primele minute la vot și a fost printre primii turci care au votat.

 

UPDATE 28 mai, 0ra 08:00 - Au fost deschise urnele de votare

Recep Tayyip Erdogan, în vârstă de 69 de ani, s-a clasat pe primul loc în primul tur de scrutin, cu 49,51% din voturi, un scor mai mare decât se aştepta, dar insuficient pentru a câştiga în primul tur, aşa cum s-a întâmplat la precedentele două alegeri prezidenţiale.

Adversarul său, candidatul susţinut de şase partide de opoziţie, Kemal Kiliçdaroglu, 74 de ani, a obţinut 44,88% din voturi în primul tur.

Recep Tayyip Erdogan a primit, totuşi, între cele două tururi, sprijinul celui de-al treilea om în alegerile prezidenţiale, naţionalistul Sinan Ogan.

Aceste alegeri vor determina nu numai cine va conduce Turcia, membră a NATO, ci şi direcţia politică şi economică a acestei puteri regionale de 85 de milioane de locuitori, în special în relaţiile sale cu Rusia, Orientul Mijlociu şi Occidentul.

Un sondaj de opinie realizat la 20 şi 21 mai îl dădea câştigător pe Recep Tayyip Erdogan cu 52,7% din voturi, faţă de 47,3% pentru Kemal Kiliçdaroglu.

Votul alegătorilor kurzi, care reprezintă aproximativ o cincime din populaţie, rămâne incert.

Partidul Democrat al Poporului (HDP), pro-kurd, i-a acordat sprijinul lui Kemal Kiliçdaroglu în primul tur, dar după ce candidatul opoziţiei a trecut la dreapta pentru a-şi asigura voturi naţionaliste în turul doi, HDP nu l-a numit în mod explicit şi, în schimb, a făcut apel la alegători să îl respingă.

Secţiile de votare se vor deschide la ora locală 08:00 (05:00 GMT) şi se vor închide la ora 17:00

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.