Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Riposta Rusiei va bubui în SUA și Europa: Rușii amenință G7 și spun că au pregătit lista cu active care vor fi confiscate

lboro.ac.uk
sanctiuni rusia

Oficialii de la Kremlin au avertizat vineri Occidentul că există o listă cu active americane, europene şi alte active occidentale care ar urma să fie confiscate, în eventualitatea în care liderii G7 vor decide să dea undă verde unui plan vizând confiscarea unor active în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari aparţinând Băncii Centrale a Rusiei, care în prezent sunt îngheţate, transmite Reuters.

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar precum şi unui oficial britanic, la o reuniune ce ar urma să aibă loc în luna februarie 2024, liderii statelor puternic industrializate (G7) vor discuta o nouă doctrină juridică care ar permite confiscarea activelor ruseşti îngheţate.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că o astfel de decizie din partea Occidentului ar echivala cu un "furt", ar încălca legislaţia internaţională şi ar submina sistemul valutar, sistemul financiar mondial şi economia globală.

"Ar fi o lovitură semnificativă dată principalilor parametri ai economiei internaţionale, va submina economia internaţională", le-a spus Peskov jurnaliştilor. "Ar submina încrederea altor ţări în SUA precum şi în UE în calitate de garanţi economici. De acea, astfel de acţiuni sunt însoţite de consecinţe foarte, foarte serioase", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Întrebat dacă există o listă concretă de active occidentale pe care Rusia ar putea să le confişte ca represalii, Peskov a răspuns: "Da, există". Purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu a dorit să ofere detalii cu privire la activele aflate pe această listă.

Active în valoare de aproximativ 300 de miliarde de euro aparţinând Băncii centrale a Rusiei sunt în prezent îngheţate în Occident, ca urmare a deciziei Moscovei de a invada Ucraina, în luna februarie 2022. Chiar dacă Banca Rusiei nu a oferit informaţii detaliate cu privire la activele sale care au fost îngheţate, cea mai mare parte a obligaţiunilor şi depozitelor sale sunt denominate în euro, precum şi unele în dolari americani şi lire sterline.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.