Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Risc de 'apocalipsă piscicolă' în Deltă. Explicațiile și acuzațiile unui fost guvernator

knd.ro
pescuit

Fostul guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Mălin Muşatescu, a declarat pentru Agerpres că fără măsuri urgente, în Deltă se va ajunge la o "apocalipsă piscicolă" şi statul va fi nevoit în cele din urmă să suspende pescuitul comercial.

Mușatescu spune că autorităţile nu au dat încă ordinul de prohibiţie a pescuitului deşi la ştiucă a început perioada de reproducere. Muşatescu a subliniat că în Deltă se înregistrează un declin evident al resursei piscicole nu numai la ştiucă, el estimând că în viitor se poate ajunge chiar la o suspendare a pescuitului comercial în Deltă, situaţie în care statul va trebui să plătească şi compensaţii către pescarii din zonă.

În anul 2018, fostul guvernator Mălin Muşatescu a impus prima măsură de protecţie a ştiucii, prin care nu le-a mai fost permis pescarilor sportivi-recreativi să reţină capturile din această specie.

"Am nişte prieteni care au fost la ştiucă şi mi-au spus că este jale, dar mai rău este că sunt plase peste tot. Efectiv, nu ai cum să intri cu o barcă decât dacă ştii perfect unde au pus ei plasele. Unele sunt la vedere, altele sunt ascunse, pentru că sunt ilegale, nu au marcă, nu au nimic pe ele", a amintit fostul guvernator al Rezervaţiei.

Muşatescu crede că soluţia pentru protejarea ştiucii este ca prohibiţia la această specie să fie prevăzută pentru anul viitor în ordinul din acest an.

"Soluţia ar fi să stabileşti cu un an de zile înainte că ştiuca va intra în prohibiţie din 1 ianuarie şi cu asta basta. La noi, din păcate, prohibiţia e prost făcută pentru că nu ţine cont de zonă, de condiţiile climatice şi de specie. E făcută voit tocmai pentru ca pescarii să-şi ia tainul de icre. Apropo, icra de ştiucă e undeva la 400 de lei azi, în Deltă, iar la Constanţa restaurantele sunt gata să dea oricând şi 100 de euro pe kilogram. Cererea e foarte mare. E o înţelegere tacită între băieţii care mai fac nişte bani cu icrele de ştiucă şi cei de la Agricultură, în special", a afirmat Mălin Muşatescu.

În opinia sa, autorităţile române vor fi nevoite în curând să suspende pescuitul comercial în Deltă, din cauza declinului resursei piscicole.

"Toată lumea care vine în Deltă vrea să ia ceva acasă. E ca şi cum ai merge la Sinaia şi când pleci iei un brad, un teleski. Nu e ok, pentru că atunci când mergi la un restaurant, mănânci, te distrezi, dar nu pleci cu scaune acasă. Localnicii trebuie să înţeleagă că resursa e finită, că turismul e o alternativă viabilă ca să le creeze un standard de viaţă onorabil. Vă spun sigur, statul va închide pescuitul comercial. Nu ştiu dacă anul ăsta, peste doi sau trei ani, pentru că va fi o apocalipsă piscicolă în Deltă. Statul va interveni când nu mai e nimic de făcut. Va închide pescuitul să se refacă peştele şi va trebui să plătească şi compensaţii. Dacă nu va da compensaţii, va închide degeaba pescuitul, pentru că oamenii vor bracona. Va fi singura lor şansă să mai trăiască cumva în Delta Dunării", a conchis fostul guvernator al Rezervaţiei.

Garda de Coastă informat că a făcut săptămâna trecută două acţiuni în timpul cărora din zone strict protejate din Rezervaţie au fost ridicate plase monofilament cu lungimi de 1,375 kilometri, respectiv 1,5 kilometri.

Pescarii din Deltă continuă să prindă ştiucă, deşi a început perioada de reproducere a speciei, perioadă în care exemplarele acesteia ar fi trebuit să fie protejate, dar ordinul de prohibiţie a pescuitului nu a fost încă aprobat de Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii.

Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Deltă, Dan Verbina, a anunţat că a început discuţiile cu proprietarii de cherhanale, astfel încât capturile de ştiucă să nu mai fie preluate de la pescari.

Ştiuca este una dintre speciile cele mai apreciate din Delta Dunării, datorită icrelor care au bobul mare comparabil cu cel al icrelor de sturion şi este materia primă pentru unul din produsele piscicole tradiţionale din zonă cu recunoaştere la nivel european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.