Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Riscurile la care te expui dacă iei credit în lei

credit lei

Totuşi, creditele în monedă naţională nu sunt lipsite de riscuri.

În ciuda retoricii bancherilor centrali şi comerciali,creditul în lei nu este unul lipsit de riscuri. Acesta te scapă de riscul valutar specific creditelor în valută, dar te leagă de altul, mai acut în ţările ca România: cel de dobândă, potrivit unei analize Economica.net.
Mult-aşteptata scădere a dobânzilor la creditele în lei s-a arătat la faţă şi în România, la cinci ani de la declanşarea crizei financiar-economice. BNR a scăzut dobânda cheie, pe fondul unei inflaţii în scădere, în mai mulţi paşi, de la 5,25% (până în iulie 2013), la 3,75% în ianuarie 2014, fapt ce a făcut şi ca referinţele de pe piaţa interbancară să o ia în jos.
Pentru moment, dobânda la creditele noi în lei se apropie de cea la creditele în euro doar în cazul împrumuturilor ipotecare."Depinde de ce risc vrei să îţi asumi, dacă vrei riscul de curs sau pe cel de dobândă. Întotdeauna impactul dobânzii în rata lunară este mai mare decât cel al cursului", spune economistul Florin Cîţu.
Inflaţia şi dobânda BCE, duşmanii dobânzii mici a BNR. România are un istoric prost privind evoluţia inflaţiei în ultimii 24 de ani. Rata anuală a fost de 1,55% în decembrie 2013, însă minimul istoric de la căderea comunismului a fost atins pe fondul unui efect de bază favorabil şi unui an agricol excelent după standardele României.
Cifrele nu vor mai arăta bine pentru multă vreme. Inflaţia este prognozată de către analiştii ING Bank a se întoarce la 4,6%, în a doua jumătate a anului, ceea ce nu va mai permite Băncii centrale să relaxeze politica monetară. Cei de la ING văd chiar o întărire a politicii monetare în a doua parte a anului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.